Blog

Haftanın iklim haberleri (18-24 Ekim)

Dünyayı ve ülkemizi tehdit eden iklim krizi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz hafta iklim krizi konusunda yaşanan gelişmeleri sizin için derledik.


Türkiye Net Sıfır Emisyona Ulaşmak İçin Emisyonları Yüzde 80 Azaltmalı

Paris Anlaşması’na taraf olan ve TBMM’de ilgili kanun teklifini kabul eden Türkiye, 2053 yılı için de net sıfır emisyon hedefi koyduğunu açıkladı.

Ekosfer Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşabilmesi için toplam sera gazı emisyonunun yüzde 80 oranında azaltılması gerekiyor. Bugünkü duruma göre Türkiye’de bulunan 506 milyon ton sera gazı emisyonlarının 32 yıl sonra 100 milyon ton civarına indirilmesi ve geriye kalan 100 milyon ton sera gazının da ormanlar gibi yutak alanlar tarafından hapsedilerek net sıfır hedefine ulaşılması gerekiyor.

Yutak kapasitesi yalnızca 84 milyon ton

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz “Yutak kapasitesinin 100 milyon tona çıktığını ve bugünden sonra emisyon artışı olmayacağını varsaysak bile, toplam emisyonun 506 milyon tondan 100 milyon tona inmesi, yani %80 oranında azalması gerekecek” dedi.

Gürbüz, emisyon artışı sürdükçe 2053 hedefini yakalamanın daha zor olacağını, vakit geçirmeden kömürden çıkış takvimi belirlenmesi, kara ve havayoluna dayalı ulaşım politikalarına son verilmesi, nükleer enerjiye harcanan kaynakları yenilebilir enerji ve enerji verimliliğine aktarılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: https://www.iklimhaber.org/turkiye-net-sifir-emisyona-ulasmak-icin-emisyonlarini-yuzde-80-azaltmali/


İklim Değişikliği Küresel Güvenliği Tehdit Ediyor

Amerika Birleşik Devletleri istihbaratı tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği ile ilgili Ulusal İstihbarat Tahmini” raporunda iklimin 2040 yılına kadar ulusal güvenlik üzerindeki etkisi incelendi.

Rapora göre, ülkeler iklim değişikliğiyle mücadele sürecinde anlaşmazlıklar yaşayacak ve bu süreçte koşullara uyum sağlama konusunda daha az yetenekli olma eğiliminde olan yoksul ülkeler iklim değişikliğinden en çok etkilenenler olacak.

Enerji, gıda, su ve sağlığın özellikle risk altında olduğu 11 ülke ve iki bölge tanımlanıyor. 11 ülkeden beşi Güney ve Doğu Asya‘daki Afganistan, Burma, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore. Dördü Orta Amerika ve Karayipler‘de bulunan Guatemala, Haiti, Honduras ve Nikaragua. Diğer ülkeler ise Kolombiya ve Irak. Ayrıca, Orta Afrika ve Pasifik‘teki küçük devletler de risk altında.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59005290


22 Ekim Küresel İklim Grevi

Genç iklim aktivistleri, 22 Ekim Cuma günü, tüm dünyadaki gençlerle eş zamanlı olarak dünya liderlerine COP26 öncesi taleplerini hatırlatmak için sokaklardaydı.

Fridays For Future Türkiye, Youth For Climate Türkiye, Bilim Virüsü İklim Öncüleri ve Roots & Shoots Türkiye ve birçok kurum tarafından desteklenen iklim grevinde genç aktivistler, Maçka Parkı’nda bir araya geldiler. 

“İklimi değil sistemi değiştirin”

Genç iklim aktivistleri, gezegenin ekosistemlerini çöküşe sürükleyen ve kirleten, doğayı yok eden üretim ve tüketim biçimlerimizin, doğanın sömürülmesine dayalı yaşam şeklimizin değişmesini istiyor. 

Gençler küresel iklim grevi için yaptıkları çağrıda “Gezegenimiz her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kalıyor. Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor.” dedi.

İklim Acil Durumu ilan edilmeli

Şu ana kadar toplamda, 1 milyardan fazla insanın yaşadığı  35 ülke ve bu ülkelerdeki 2021 yerel ve bölgesel yönetim iklim acil durumu ilan etti. 

İklim acil durumu ilan eden ülkeler arasında; Arjantin, Kanada, Avustralya, Avrupa Birliği ülkeleri ayrı ayrı ve Avrupa Birliği bölgesel birlik olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Malta, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya var.

Türkiye’deki gençlik ekipleri, Türkiye’de de iklim acil durumu ilan edilmesi için Change.org’da bir imza kampanyası başlattı. İklim Grevi’nde dile getirecekleri taleplerini, “İklim Acil Durumu” başlığı altında topladılar. Bu talepler ülkemizde karbonsuz düzene geçişle ilgili bir eylem planı yapılmasını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin gerekli düzenlemeleri yapmalarını içeriyor. 

Sen de hemen imzala, gençlerin sesini duyurmasına destek ol: change.org/iklimacildurumu


İklim Değişikliği Nedeniyle Afrika’nın Nadir Buzulları Eriyebilir

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri, Prof. Petteri Taalas Afrika’daki buzulların iklim değişikliği tehditi altında olduğunu açıkladı.

Taalas, “Mevcut çekilmeler küresel ortalamadan daha yüksek. Bu şekilde devam ederse 2040’a kadar buzulların tamamen çözülmesine neden olacak.” dedi.

Prof. Taalas’ın açıklamalarına göre, iklim değişikliğinin göç, kıtlık, kuraklık ve doğal afetler üzerinde önemli bir etkisi var.

İklim değişikliği milyonlarca insanı tehdit ediyor

İklim değişikliği nedeniyle Afrika’nın güneyi ve doğusunda 1 milyondan fazla kişi yerinden oldu.

Güney Sudan, Zimbabve, Sudan, Somali, Zambiya, Etiyopya, Malavi, Kenya, Mozambik ve Madagaskar’da 33 milyon kişinin gıda güvensizliğinin acil seviyelerde olduğu ve durumun daha da kötüleştiği kaydedildi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/cevre/dunya-meteoroloji-orgutu-iklim-degisikligi-nedeniyle-afrikanin-nadir-buzullari-eriyebilir/2396440


AB ile UEFA, iklim değişikliğine karşı farkındalık kampanyası başlattı

Avrupa Birliği ve UEFA, iklim değişikliğiyle mücadele için bir araya gelerek ortak farkındalık kampanyası hazırladı.

AB Komisyonu ve UEFA işbirliğiyle hazırlanan reklam filmiyle çevrenin korunması ve günlük hayatta iklim değişikliğine neden olan alışkanlıklarının değiştirilmesine yönelik farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Film, gelecek 3 yıl boyunca televizyonlarda, sosyal medyada ve maçlar sırasında stadyumlarda gösterilecek.

UEFA’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada eski futbolcu Figo, “Bu gelecek nesillere bırakabileceğimiz bir konu değil. Hemen bir araya gelmeli ve harekete geçmeliyiz” dedi.

İtalyan kaleci Buffon ise “İklimin korunması için her futbolsever küçük bir katkı yapsa bunun büyük bir etkisi olacak” ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Yeşil Mutabakatı‘ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise “Futbol, ​​kıtamızı ve gezegenimizi bir araya getiriyor. En sevdiğimiz maçın keyfini çıkarmaya devam etmek için, ekip olarak iklim değişikliğine karşı mücadeleyi kazanmamız gerekiyor. UEFA ve Avrupa Komisyonu’nun iklimimize yardımcı olmak için bu kampanyayı başlatmasından memnunum” dedi.

Reklam filmi: https://twitter.com/EU_Commission/status/1450024352003547136 

Kaynak: https://yesilgazete.org/ab-ve-uefadan-iklim-degisikligine-karsi-farkindalik-kampanyasi/ 

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
October 24, 2021 6:22 am