Blog

Change.org Türkiye 2023 Değişim Raporu

Change.org Türkiye 2023 Değişim Raporu yayınlandı. Rapora göre bu yıl imza kampanyalarına toplam 8 milyonun üzerinde imza atıldı ve 85 kampanya başarıya ulaştı. 6 Şubat depreminden sonra üniversitelerin dönem sonuna kadar online olması kararına karşı başlatılan kampanya 293.580 imza ile yılın en fazla imzalanan kampanyası oldu. Nisan ayında yüz yüze eğitime geçilmesiyle, kampanyada talep edilen sonuç elde edildi.

Raporu indirmek için tıklayın.

2023’te En Fazla İmzalanan 3 Kampanya

  1. Üniversiteme dokunma. 293.580 imza
  2. Sokak hayvanlarına yönelik katliama son verin, sorumluları cezalandırın! 180.278 imza
  3. Hakareti durdur! Hazreti Muhammed için TBMM’de koruma kanunu çıkarılsın. 148.505 imza

2023’te Başarıya Ulaşan Kampanyalardan Öne Çıkanlar

Rapor’dan Öne Çıkanlar

EN FAZLA İMZALANAN KAMPANYA: “ÜNİVERSİTEME DOKUNMA”

Kahramanmaraş depreminin ardından, üniversitelerde uzaktan eğitime geçilerek KYK yurtlarının depremden etkilenenlere tahsis edilmesi üzerine, eğitim haklarını geri isteyen öğrencilerin sesini duyurmak için başlattığı “Üniversiteme dokunma” kampanyası 2023 yılının en fazla imzalanan kampanyası oldu. Serra Başol tarafından başlatılan kampanya, 300 bine yakın imzayla desteklendi ve başarıya ulaşarak online eğitim kararı iptal edildi.

DEPREM SONRASI 503 KAMPANYA 1.109.125 İMZA

6 Şubat depremlerinden sonra depremzedelerin yaralarının sarılması, sorumluların cezalandırılması, yeniden benzer felaketlerin yaşanmaması gibi konuların öne çıktığı 503 kampanya başlatıldı. Bu alanda en fazla imzalanan kampanya,tüm sorumluların cezalandırılmasını talep eden kampanya oldu. 

EN FAZLA KAMPANYA EĞİTİM ALANINDA

2023 yılında en fazla imzalanan kampanyanın eğitim alanında olmasının yanı sıra, toplamda en fazla kampanya da eğitim alanında başlatıldı. Bu alandaki kampanya sayısı 640 oldu. Üniversite öğrencilerinin üniversite yönetimlerine yönelik başlattığı kampanyalar, okullara imam atanması gibi kararların yarattığı endişeler, eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik kampanyalar, sayının fazla olmasında etkili oldu.

EN FAZLA İMZA HAYVAN HAKLARI İÇİN

2023’te toplamda en fazla imza, hayvan hakları alanında başlatılan kampanyalara atıldı. Hayvan hakları için toplanan imza sayısı 1.238.928. Tüm ülkede yaşanan hayvan hakları ihlalleri ve barınaklarda yaşananlar bu alanda pek çok kişinin imza atmasının nedenleri arasındaydı.

EN FAZLA BAŞARI ÇEVRE VE İKLİM ALANINDA

2023’te çevre ve iklim alanında 14 kampanyada talep edilen değişim gerçekleşti ve çevre alanı, en fazla başarının elde edildiği alan oldu. İmza kampanyalarıyla güçlenen yerel mücadeleler ve gerek yerel, gerek ulusal sivil toplum kuruluşlarının mücadelelere verdiği destekler bu alanda başarının artmasına katkıda bulundu.

2023’te daha fazla olumlu değişim için desteğin önemli

Kullanıcılarımız tarafından yapılan düzenli maddi katkılar Change.org’un kampanyaları başarıya ulaştırmak için gereken en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Çok sayıda insan tarafından verilen küçük maddi destekler, önümüzdeki dönemleri planlamamıza ve daha fazla kampanyayı duyurmamıza imkan veriyor.

2023 yılında daha çok kampanyanın olumlu anlamda değişim yaratması için, bu linke tıklayarak Change.org Türkiye’nin düzenli maddi destekçileri arasına katılabilirsin. 

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
December 24, 2023 3:11 pm