Blog

İklim Bülteni – Temmuz 2022

Temmuz ayı gündemi yine yoğundu: “17 Temmuz’da, Akbelen Orman Nöbeti’nin  birinci yıldönümünde yaşam savunucuları İkizköy’de bir araya geldi.  “2030’a kadar Kömürden Çıkış” kampanyası yürüten İklim için Gençlik Ekibi de İkizköy’deydi ve “kömür” uğruna neleri kaybettiğimizi, çözüm yollarını ve birlikte mücadele etmenin önemi konuşuldu. 

Temmuz’da ne yazık ki iklim krizinin yıkıcı etkilerini derinden hissettik. İklim değişikliği kaynaklı sıcak dalgaları ve kuraklık tüm dünyayı etkisi altına aldı. Avrupa’da aşırı sıcaklar nedeniyle 1700’den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce insan evlerinden tahliye edildi. Raporlara göre Türkiye aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkelerinden. Sıcak hava dalgalarına karşı da bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor.

Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun kampanyasını imzala!

  • “Bir İklim Krizi Fenomeni: Sıcak Dalgaları” Yazımız Yayında!

Ekibimizden Deniz Bayram’ın, iklim krizinin etkisiyle şiddeti ve etkisi artan ve özellikle de son günlerde Avrupa’yı vuran sıcak dalgalarını ve bu dalgaların bireyler ve kentler üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde incelediği yazısını buradan okuyabilirsin.

Tadımlık: “İklim değişikliği bağlantılı aşırı hava olayları ve etkileri daha sadece bilimsel çalışmaların konusu olmaktan çıkıp gündelik yaşamımızda gözlemlenen, deneyimlenen hale gelmişken, iklim değişikliğine karşı karbon nötr bir yaşama geçiş konusunda azaltım politikaları kadar, değişen iklim koşullarına uyum çalışmaları kapsamında politikalar ve uygulama mekanizmaları da yaşamsal bir önem kazandı. Özellikle kentlerin planlaması, iklim değişikliğinin dayattığı yeni düzende, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına dair yeni bir yorum yapmamızı gerekli hale getiriyor. Yeni düzenin iklim krizinin neden olduğu etkilerin hesaplanmasını göz önünde bulundurması gerektiği için, etkilenen nüfusun kim olduğu ve etkilenme biçimlerinin niteliği çevresel adalet bakımından önem taşır. Kent toplumunda, sosyal ve toplumsal eşitsizlikler, kentin hangi kişi toplulukları tarafından nasıl paylaşıldığına dair önemli bir parametre sunar. Krizin neden olduğu olumsuz etkilerin bu parametrelerin çerçevesinden gözlemlemek ve ölçmek, toplumdaki derin ayrımcılık hallerini görmemizi ve bu ayrımcılığa çare olabilecek çözümleri talep etmemizi, dolayısıyla iklim krizine karşı sadece teknik ve mühendislik düzeyinde politikaları değil, aynı zamanda değişen iklim koşullarında toplumu daha eşit ve adil bir düzeni yeniden oluşturmamıza katkı sağlar.”

  • Genç İklim Aktivistleri ve İkizköylüler Omuz Omuza!

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki madencilik faaliyetlerine karşı Akbelen Ormanı’nda tutulan nöbet, birinci yılını 17 Temmuz’da doldurdu. Change.org’da başlattıkları imza kampanyalarıyla Türkiye’nin en geç 2030’a kadar kömürden çıkmasını talep eden İklim İçin Gençlik ekibi ise Akbelen Ormanı Nöbeti’nin birinci yıldönümünde İkizköylüleri yalnız bırakmadı. Genç iklim iklim aktivistleri, birinci yıl etkinlikleri kapsamında İklim Adaleti Koalisyonu ile birlikte Türkiye İçin Kömürden Çıkış Vakti isimli bir foruma katıldı, bilimsel çalışmaların Türkiye’nin 2030’a kadar kömürden çıkabileceğini gösterdiğini vurguladılar.

Türkiye’nin en geç 2030’a kömürden çıkması için sen de imza kampanyasını imzala: change.org/komurdencikis

Değişim Hikâyeleri’nin İkinci Yayınında Kömür Karşıtı Kampanyacılar Buluştu!

Görmek istedikleri değişim için Change.org’da harekete geçen kampanyacıların öykülerini dinleyeceğin, etki yaratan kampanyaları ve bu kampanyaları başlatanları daha yakından tanıma fırsatı bulacağın “Değişim Hikayeleri” Youtube serisi youtube.com/c/ChangeorgTürkiye adresinde! 

Serinin ikinci yayınında ormanlarını ve yaşamlarını kömür madenine kurban vermemek için bir yıldır direnen İkizköylüler ile Türkiye’nin en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkış taahhüdü vermesini talep eden iklim aktivisti gençler buluştu. İkizköylüler ve Z kuşağının temsilcileri kömürsüz bir gelecek için yürüttükleri mücadelelerinin hikâyelerini anlattı. Kömür nedeniyle yıllardır Muğla’da yaşanan sağlık ve çevre sorunlarının yanı sıra iklim krizine neden olan enerji politikaların alternatifleri de tartışıldı.

Yayının tamamını buradan izleyebilir, kömürden çıkış kampanyasına ise buradan imza verebilirsin.

  • Çevre Mücadelesinde Dijital Kampanyacılık Eğitimi’nin İkinci Videosu Yayında!

“STK’lara yönelik Çevre Mücadelesinde Dijital Kampanyacılık Eğitimi”nin ikincisi “Orman Kampanyaları” temasında gerçekleşti. Akbelen Yaşam Savunucuları ve Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın da deneyim paylaşımında bulunduğu eğitimin videosu yayında. Eğer sen de etkili kampanyacılığın temel taşlarını öğrenmek istiyorsan eğitim videomuzu buradan izleyebilirsin.

Change.org Türkiye İklim Ekibi

İklim krizi ile ilgili gelişmeleri ve kampanyaları Change.org İklim sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsin: Instagram   Twitter

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
July 28, 2022 2:34 pm