Blog

25 Mart’ta binlerce genç sokaktaydı

Mart ayı özel günlerle dopdolu geçti: 21 Mart Dünya Orman Günü, 22 Mart Dünya Su Günü, 25 Mart Küresel İklim Grevi ve 26 Mart Dünya Saati… 

Küresel İklim Grevi’nde genç iklim aktivistleri rengarenk pankartlarıyla sokakları doldurdu, Kadıköy-Beşiktaş vapurunda martılar sloganlara eşlik etti, birlikte mücadele etmenin verdiği o güçle inancımız tazelendi.

Sen de gençlerin seslerini daha fazla duyurmalarına destek ol: Change.org/iklimacildurumu


Genç İklim Aktivistleri 25 Mart’ta Bir Kez Daha Sokaklardaydı

25 Mart Küresel İklim Grevi’nde dünyadan milyonlarca Türkiye’den binlerce genç “Kâr Değil, İnsanlar” diyerek bir kez daha sokaklara çıktı; karar vericiler ve dünya liderlerinden iklim tazminatının ve iklim adaletinin sağlanmasını talep etti. Mesajları ise netti: “Dünya genelinde çeşitli toplumlar ve sektörlerin yardımıyla beraber önemsenmeyen, güçleri ellerinden alınan insanların gücü olalım. Beraber, bir sistem bir yuva yaratalım ki ön planda bizler olalım.”


Gençler, Change.org Türkiye’de başlattıkları “İklim Acil Durumu İlan Edilsin” ve “Türkiye 2030’a Kadar Kömürden Çıksın” imza kampanyaları pankartlarına taşıyarak seslerini bir kez daha yükselttiler.

Gençlerin geleceği için imzala: change.org/komurdencikis
25 Mart İklim Grevi videosunu buradan izleyebilirsin.


Zeytinime Dokunma!

1 Mart’ta yapılan bir yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler maden sahası yapılabilecek. 5 yıl önce de benzer tasarılar Meclis’e gündeme gelmiş, 300 bin kişinin imzasıyla durdurulmuştu. Şimdi ise Manisa, Muğla, Ayvalık ve Çanakkale gibi pek çok ilde yönetmeliğin iptal edilmesi için toplantılar yapıldı, davalar açıldı.  “Tekrar başarabiliriz” diyen Aydın Şensal, zeytinliklerin madenciliğe açılmaması için kampanyasını sürdürüyor. Sosyal medyada da pek çok ünlü de kampanyaya destek verdi. Sen de #ZeytinimeDokunma diyorsan imzala, paylaş: Change.org/zeytinimedokunma


21 Mart Dünya Orman Günü’nde 50 Kurumdan Ortak Çağrı: Ormanları Koruyacak Yeni Bir Orman Kanunu Gerekli

Orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına izin veren maddelerin değiştirilmesi talebiyle 50 kurum tarafından Change.org Türkiye’de başlatılan ve 50 bine yakın imzaya ulaşan kampanyanın imzacıları 21 Mart Dünya Orman Günü’nde de taleplerini yineledi: “Ormanlardan Elini Çek!”

Ayrıca imzacı kurumlar Orman Genel Müdürlüğü’ne Bilgi Edinme Başvurusu yaptılar; orman yangınlarına karşı eylem planı hazırlanıp hazırlanmadığını sordular.
Ormanları “gerçekten” koruyacak bir orman kanunu için sen de imzala: change.org/OrmanlardanEliniCek


Bankalara Çağrı: Fosil Yakıtlara Para Aktarmayı Durdurun!

350.org Türkiye ekibi, Türkiye’de 9 bankaya başta kömür olmak üzere fosil yakıtlı yatırımlara finansman sağlamamaları için çağrıda bulunmak amacıyla yeni bir kampanya başlattı. 

Dünyada 300’den fazla banka iklim krizine neden olan şirketlere finansman sağlamayacağını açıkladı. Peki ya senin bankan bunlardan bir tanesi mi? Eğer sen de “kirli hesaplar” istemiyorsan kampanyayı imzalayıp paylaşabilirsin.Bankanı “Dumansız Para Sahası” olmaya davet etmek için: Change.org/kirlihesaplar


Karar vericilere seslen!

Değişim, kampanyaların daha çok kişiye ulaşması kadar değişim talep ettiğin konu hakkında yetkili ve görevli karar vericiler ile diyalog kurmaktan da geçiyor. 

2022’nin ilk ayları karar vericilere kampanyaların sesini duyurabildiğimiz, karar vericiler ile iletişim kanalını açabildiğimiz bir süreç oldu 👇

Sen de kampanyaların ve taleplerin hakkında karar vericileri sosyal medyada etiketleyebilir, karar vericiler ile kampanyalarını paylaşarak haberdar olmalarını sağlayabilirsin.

Ne yapmalısınız? 

  1. Değişim talep ettiğiniz konu ile ilgili görevi ve yetkisi olan karar vericileri araştır. Örneğin, İstanbul’da ulaşım ile ilgili bir konu hakkında değişim yaratmak istersen, bunun değişimden Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı olacaktır. Kampanyana birden fazla karar verici ekleyebilirsin. 
  1. Karar vericiler ile ilgili hala desteğe ihtiyacın varsa, Change.org ekibiyle iletişime geçebilir, dbayram@change.org adresine e-posta gönderebilirsin.

Change.org Türkiye İklim Ekibi

İklim kriziyle ilgili gelişme ve kampanyaları Change.org İklim sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsin:

Instagram

https://www.instagram.com/changetr_iklim/

Twitter

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
March 31, 2022 1:15 pm