Blog

Gençler için İklim Kampanyacılığı Eğitimi’nin İkincisi Tamamlandı

18 farklı şehirden, farklı okul ve üniversitelerden gençler İklim Kampanyacılığı Eğitiminin ikincisine katıldı, iklim krizi ile mücadelenin bir parçası oldu ve iklim alanında değişim yaratacak 23 kampanya başlattılar! 

3 hafta süren eğitimin sonunda; “#DeğişimMümkün” sözü hepimizin aklında ve kalbindeydi. 

İklim krizi ile mücadeleye ve eğitimi tamamlayan gençlere, başlattıkları kampanyalara imza vererek destek olabilirsiniz:

Gençler, üniversitelerinin “Karbon Nötr” olmasını istiyor!

“Bilim, iklim krizi ile mücadele konusunda hiç zamanımız kalmadığını, 2050’ye kadar karbon nötr bir yaşam biçimine geçmemiz gerektiğini söylüyor. Üniversiteler; öğrencilerin, çalışanların ve akademisyenlerin en çok zaman geçirdiği yerler. İkinci evimiz! Bilimin merkezi olarak gördüğümüz üniversitelerimiz karbon nötr olsun!” 

Marmara Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin karbon nötr olması için imza verebilirsiniz. 

Ulaşımda Net Sıfır Emisyon: Bisiklet ve Elektrikli Otobüsler

“Kentlerimizde karbonsuz ulaşım türlerinin yaygınlaşması artık hepimizin görevi. Bisiklet gezinti aracı olmaktan çıkıp ulaşımda yerini almalı; elektrik ve metrobüslerde elektrikli olanlar tercih edilmeli.” 

Eskişehir’de ikinci el bisiklet pazarı kurulması, Mersin’de bisiklet ve yaya yollarının artırılması, Uludağ Üniversitesi’nde kartlı bisiklet sistemine geçilmesi, Hatay’da elektrikli otobüsler ve İstanbul’da Yeşil Metrobüs için başlatılan kampanyaları imzalayarak destek olabilirsiniz. 

Karbon Nötr Başkentimiz Ankara

Bilim insanları, yaşanabilir bir dünya için, karbon emisyonlarını 2050’ye kadar net sıfır düzeyine getirmemiz ve karbon nötr olmamız gerektiğini açıkladı. Dünyadan ve ülkemizden şehirler iklim eylem planları yaparak, karbon nötr olacağı tarihleri açıklıyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi de ülkemizin başkenti olarak, karbon nötr olacağı tarihi açıklasın ve ülkemizdeki örnek şehir olsun.

İklim Krizi ile Mücadele için Atıksız Yaşam

Tek kullanımlık plastik atıkların ile gıda atıklarının yarattığı kirliliği ve karbon salımlarını durdurmayı talep eden gençler, “İklim krizi ile mücadele, günlük yaşam pratiklerimizi değiştirmekle mümkün!” diyor. 

Üniversitede İklim Krizi ile Mücadeleyi Öğrenmek

Gençler; geleceğin iklim dostu şehirlerini tasarlayabilmek ve yaban hayatını iklim krizinden etkilerinden koruyabilmek için, Çevre Mühendisliği bölümlerine “Karbon Nötr Şehirler” ve Veterinerlik fakültelerinde “İklim Değişikliği ve Yaban Hayatı” derslerinin zorunlu ders olarak gösterilmesini istiyor. 

Kuraklıkla ve Yangınlarla Mücadele 

İklim krizi aşırı hava olayları ile kendini gösteriyor. Gençler, şiddetli sıcak dalgalarının neden olduğu yangınlar ve yağış rejiminin değişmesinden kaynaklanan kuraklıkla mücadele için kampanyalar başlattı:

Gençler, her alanda iklim krizi ile mücadele ediyor ve iklim krizi ile mücadele için anlamlı adımlar atılmasını talep ediyor. Yatağan’daki termik santralin kapatılarak bölgenin temel hakkı olan temiz havaya kavuşmasından, her sipariş ve iadede gezegenimize yüklediğimiz kargo süreçlerinin karbon emisyonu yükünün açıklanmasına; her alanda iklim krizi ile mücadele gençlerle büyüyür. Gençlerin başlattığı kampanyalara imza vererek siz de bu mücadelenin bir parçası olun!

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
February 16, 2022 5:56 am