Blog

Haftanın İklim Haberleri (10 – 16 Ocak)

İklim krizi nedeniyle hayvanların göç yollarının bozulması bitkilerin yok olması riskini yarattı

Bir araştırmaya göre, tohum yayan hayvanların azalması, bitkilerin iklim değişimine uyum sağlama yeteneğine zarar veriyor.

Tüm bitki türlerinin neredeyse yarısı, tohumlarını yaymak için hayvanlara bağımlı, ancak bilim insanları, hayvanlar daha serin bölgelere göç etmeye zorlandıklarında, bitkiler bu rotayı takip edemediği için bu bitkilerin yok olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğinden endişeleniyorlar.

Araştırmacılar, hayvanlar küresel ısınmadan etkilenen alanları terk ettiğinde ne olacağını incelemek adına dünya çapında 400’den fazla tohum dağıtma ağından gelen verilerle makine öğrenimini kullandılar.

Bu bitkilerin iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesinin küresel olarak şimdiden %60 oranında düştüğünü buldular. Araştırmacılar, bunun bazı türlerin kalıcı olarak kaybolmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/iklim-krizi-hayvanlarin-goc-yollarini-bozdu-bazi-bitkilerin-nesli-tukenme-riskiyle-karsi-karsiya/


TARIMKON’dan ‘iklim değişikliğine çiftçilerin adaptasyonu sağlanmalı’ çağrısı

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişikliği nedeniyle tüm sektörlerin etkilendiğini belirtti.

Yüksel, açıklamasında “Çiftçilerimizin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalı, üretim ve hasat teknikleri, yeni iklime göre gözden geçirilmeli, yeni üretim planı ve modeli oluşturulmalı.” ifadesini kullandı.

Yüksel, iklim değişikliğinin gıda arzında istikrarı bozduğuna dikkati çekerek, şunları ekledi:

“Akdeniz havzasındaki ülkelerin iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkileneceği gerçeği, bilimsel verilerle de kanıtlanmıştır. Son yıllarda, kuraklığın yanı sıra don, dolu ve sel felaketlerinin etkileri, tarımsal üretimde meydana gelen verim kayıpları hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakmaktadır. İleride bunun sıkıntısı daha fazla görülecektir.”

Haber kaynağı: https://www.aa.com.tr/tr/cevre/tarimkondan-iklim-degisikligine-ciftcilerin-adaptasyonu-saglanmali-cagrisi/2469756


Slovenya 2033’e kadar kömürden çıkacak

Slovenya hükümeti 2033 yılına kadar aşamalı olarak kömürden çıkış yapacağını duyurdu. Böylece Slovenya, Paris İklim Anlaşması kapsamında kömürden çıkış planını açıklayan 23. Avrupa ülkesi oldu.

Fakat plan, Slovakya (2030), Kuzey Makedonya (2027) ve Yunanistan (2025) gibi ülkelerin kömürden çıkış tarihlerine kıyasla iklim değişikliği konusundaki sorumluluğunun gerisinde kalıyor.

Europe Beyond Coal‘dan Zala Primc, Slovenya’nın kömürü zaten bırakmış veya 2030’a kadar bırakacak olan 16’nın gerisinde kaldığını, ancak yine de 2035 yılına kadar fosilsiz, tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji sistemini hedefleyen Almanya’da olduğu gibi kolay bir geçiş yapabileceğini belirtti.

Haber kaynağı: https://m.bianet.org/bianet/iklim-krizi/256260-slovenya-2033-yilina-kadar-komurden-cikiyor


2025’e kadar elektrikli araçlar Avrupa’da en çok tercih edilen ulaşım biçimi olacak

Elektrikli Ulaşım Platformu tarafından yayımlanan ve Element Energy tarafından yürütülen rapora göre, elektrikli araçlar 2025 yılına kadar Avrupa’da en çok talep edilen araç olacak.

Avrupa genelinde yeni otomobil satın alan 14 bin tüketiciyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, tüketiciler elektrikli araçlara geçişe hazır.

Tüketicilerin tercihlerinde önemli değişiklik olduğunu kaydeden araştırma, katılımcıların üçte ikisinin günümüzde bir elektrikli araca sahip olduğunu ya da satın almayı düşündüğünü de ortaya koyuyor.

Elektrikli Ulaşım Platformu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Amélie Pans ise, elektrikli araçlara geçişin endüstri ve karar vericilerin beklentisinden daha hızlı gerçekleştiğine vurgu yaptı:

“Elektrikli araçlara geçiş, endüstrinin ve karar vericilerin beklentisinden daha hızlı gerçekleşiyor. Tüketicilerin taleplerini karşıladığımızdan emin olmak için hepimizin uygun şekilde yanıt vermemiz gerekiyor.

Avrupa’nın neresinde yaşarsa yaşasın herkesin, elektrikli araçlara dilediği zaman geçmesini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu.”

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/rapor-elektrikli-araclar-2025-yilina-kadar-avrupada-en-cok-talep-edilen-arac-olacak/


Written by
Change.org Türkiye Ekibi
January 16, 2022 7:02 am