Blog

Haftanın İklim Haberleri (3 – 9 Ocak)

Yıkıcı kasırgalar Türkiye’nin de yer aldığı orta enlemlere taşınıyor

Yeni bir araştırma, küresel ısınma nedeniyle tropikal kasırgaların, Türkiye’nin de bulunduğu orta enlemlere doğru taşındığını ortaya çıkardı.

ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, küresel ısınmanın tropikal kasırgaların görüldüğü coğrafi aralığı genişleteceğini ve milyonlarca insanı bu yıkıcı fırtınalara karşı savunmasız hale getireceğini ortaya koydu.

Şu anda bu siklonlar, veya diğer adıyla kasırgalar, esas olarak ekvatorun kuzey ve güneyindeki tropikal bölgelerle sınırlı bulunuyor. Ancak araştırmacılar, yükselen sıcaklıkların bu hava olaylarının orta enlemlerde de bu yüzyılın sonuna kadar görülmesine neden olacağını bildirdi. Orta enlemler Türkiye’deki kentlerin yanı sıra New York, Pekin, Boston ve Tokyo gibi küresel ticaret şehirlerini içeriyor.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/yeni-calisma-yikici-kasirgalar-turkiyenin-de-yer-aldigi-orta-enlemlere-tasiniyor/


2021 en sıcak 5. yıl olarak tarihe geçti

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi 2021 yılına dair sıcaklık raporunu paylaştı. İklim bilimcisi Zeke Hausfather tarafından analiz edilen bulgularda, 2021 yılı, sıcaklığın düşmesine neden olan La Nina hava olayınına rağmen tarihin en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.

Kayıtların 2021 resmi verileri,  ocak ayı içerisinde açıklanacak. NASA, NOAA, U.K. Met Office ve Berkeley Earth tarafından 19. yüzyıla kadar uzanan kayıtlara dayanan ek küresel sıcaklık verilerinin de ayrıca bildirilecek. 

Berkley Earth‘te araştırma bilimcisi olan Hausfather, diğer veri kaynaklarının 2021’i kayıtlardaki en sıcak beşinci ila yedinci en sıcak yıllar arasında bir yerde sıralayacağını söyledi.

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/2021-en-sicak-besinci-yil-olarak-kayitlara-gecti/


Sıfır atık uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar“ı yayımladı.

Düzenleme ile tek kullanımlık ürünler ve plastik kullanımının azaltılması, gereğinden fazla ambalaj kullanımının engellenmesi, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesi ve kaynağında ayrı biriktirilmesi amaçlanıyor.

Yeni düzenlemeyle, toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak amacıyla “biyobozunur atıklar” için ayrı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi, site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması zorunluluğu getirildi.

Ayrıca, kişilerin atıklarını bırakabilmeleri için kurulacak “Atık Getirme Merkezleri“nin teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.

Yönetmelikte, sıfır atık farkındalığın artırılması ve uygulamanın yaygınlaştırılması için mahalli idareler tarafından süreli kampanyalar düzenlenmesi, yurttaşların atıklarını ayrı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yapılması, eğitim kurumlarında ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde “Sıfır Atık Öğrenci Kulüpleri“nin oluşturulmasına ilişkin konular da yer aldı.

Haber kaynağı: https://www.aa.com.tr/tr/cevre/sifir-atik-uygulamalari-esas-ve-usulleri-belirlendi/2466853


Almanya 3 nükleer santralini kapattı

Almanya’da son altı nükleer santraldan üçü daha kapatıldı. Ülke 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik talebinin %80’ini karşılamasını hedefliyor.

Çernobil faciasından bu yana en büyük nükleer felaket olan 2011’deki Fukuşima felaketinden sonra aşamalı olarak nükleer santralların faaliyetlerini durdurma kararı alan Almanya’da son 6 nükleer santraldan üçü daha kapatıldı.

Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C reaktörlerinin 30 yıl sonra fişi çekilirken, kalan 3 nükleer santral ise (Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II) 2022’nin sonunda kapatılacak.

Ülkedeki 6 nükleer santralın 2021’de Almanya’daki elektrik üretiminin yaklaşık %12’sini karşılıyordu. Yenilenebilir enerji %41 paya sahip iken, kömür yaklaşık 28, gaz yaklaşık %15 paya sahip. Almanya, rüzgar ve güneş enerjisi altyapısını genişleterek 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik talebinin yüzde 80’ini karşılamasını hedefliyor.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/almanya-3-nukleer-santralini-kapatti/

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
January 9, 2022 7:23 am