Blog

2021 Yılının Öne Çıkan Başarılı Kampanyaları

2021’de 198 kampanyada istenen değişim sağlandı ve kampanya başlatanlar tarafından başarılı olarak ilan edildi. Bunlardan 91 tanesinin başarıya ulaştığı Change.org Türkiye ekibi tarafından doğrulandı. Başarılı sonuçlanan kampanyalardan öne çıkanları aşağıda görebilirsiniz.

Kırmıtlı Kuş Cenneti, Sulak Alan İlan Edildi

Defne’nin Ailesi Yardım Toplayabilecek

Başlatan: Figen Ant

Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin sulak alan ilan edilmesi, ava kapanması ve korunması için başlatılan kampanyayı 15 bin 574 kişi destekledi. Kırmıtlı Kuş Cenneti mahalli öneme haiz sulak alan ilan edildi.

Başlatan: Ahmet Gülcü

SMA hastası Defne’nin ailesi, maddi yardım toplamak için gereken Bakanlık ve Valilik iznini aldı. Gereken yardım toplanırsa Defne ilacına kavuşabilecek.

Datça Alavara Kazandı

Başlatan: Muğla Çevre Platformu

Datça Alavara Mevkii’nde Alavara Koyu’nu da içine alan bölgenin sit statüsünün düşürülerek yapılaşmanın önünü açacak karar iptal edildi.

Atatürk Kültür Merkezi Atatürk’ün Adıyla Açıldı

Başlatan: Semra Pelit

Atatürk Kültür Merkezi’nin adının aynı kalması için başlatılan kampanya 35 bin 625 destekçiye ulaştı. Opera binası 29 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi adıyla tekrar açıldı.

Engelli YKS Adayı Sınavda Cihaz Kullanabilecek

Başlatan: Oğuzcan Selvi

ÖSYM, konuşamayan ve ellerini kalem tutabilecek kadar verimli kullanamayan 19 yaşında, cerebral palsy tanılı Oğuzcan Selvi’ye sınava bilgisayar ile girme izni verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanlarının Bakımını Yapacak

Başlatan: Gökhan Çakır

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Susanoğlu mahallesinde 2015 Kasım ayının başından itibaren sokak hayvanları zehirleniyordu. Bölgede ikamet eden bir vatandaşın ifadesine göre sadece 4 Kasım 2015 tarihinde 8 köpek, 27 Kasım tarihinde ise 6 kedi ve köpek zehirli yem verilerek katledildi. Gökhan Çakır, Mersin’deki bu katliamın durdurulması için bir kampanya başlattı. 1030 imzaya ulaşan kampanyanın ardından Silifke Belediyesi Basın Sözcüsü Gökhan Çakır’a ulaşarak ve Mersin’e bağlı ilçelerdeki hayvanların kontrolünü, denetimini ve bakımını ilçe belediyelerince değil Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacağını ve buna ilişkin timsal olarak Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesi’ne imzalı timsal bir belge gönderdi. Bunun yanı sıra bölge sakinlerinin çevrede hayvanlara karşı bir şiddet veya buna benzer canice davranışlar gördüklerinde 444 43 33 numaralı ihbar hattıyla iletişime geçmelerinin de faydalı olacağını belirtti.

Lise Öğrencilerine Sınavlara Katılmama Hakkı Verildi

Başlatan: Yusuf Kızılbay

Lisedeki Yusuf Kızılbay’ın okulunda farklı sınıflarda Koronavirüs vakalarının görülmesi sebebiyle sınavların iptalini isteyen kampanyası başarıya ulaştı ve öğrencilere tercih hakkı sundu.

ODTÜ Onur Yürüyüşü Davasından Beraat Kararı Çıktı

Başlatan: ÜniKuir Derneği

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde tutuklanan 19 kişinin yargılandığı davadan beraat kararı çıktı.

Dünyanın Son Buharlı Gemisi Turan Emeksiz Kurtarıldı

Başlatan: Ali İhsan Sarıkaya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi parçalanma kararı alınan Turan Emeksiz vapurunu müze yapmak üzere devraldı.

Metin ve Necla Büyükşen Davası için Özel Ekip Kuruldu

Başlatan: Osman Büyükşen

Metin ve Necla Büyükşen 2018 yılında evlerinde öldürülmüştü. 3 yıl boyunca sürdürülen tahkikatte anne ve babasının katilleri bulunamayan Osman Büyükşen, cinayetin çözülmesi için özel ekip isteğini belirten bir kampanya başlattı. 62 bin 935 destekçiye ulaşan kampanya sonrası cinayet Müge Anlı’nın programına taşındı. Dosya 10 kişilik JASAT dedektiflerinden oluşan özel ekibe devredildi. Çiftin, adresi karıştıran kiralık katiller tarafından öldürüldüğü açığa çıktı.

Ücretsiz SMA Testi için Bakanlık Harekete Geçti

Başlatan: Derin Öztaşan

Çiftlerin SMA taşıyıcısı olup olmadığını öğrenebilmeleri için evlilik öncesi SMA testinin ücretsiz
ve zorunlu olması talebiyle Derin Öztaşan’ın başlattığı kampanyaya 41 bin 724 kişi imzasıyla destek oldu ve kampanya etki yarattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz SMA taraması uygulamasını başlatmasının ardından Sağlık Bakanlığı, 81 ilde evlenecek çiftlerin ücretsiz SMA testi yaptırabilmeleri için 800 bin tarama kiti ihalesi açtı. Uygulamanın, ihale süreci sonrasında hızla hayata geçeceği belirtiliyor. Kampanyayı başlatan Derin Öztaşan, testin aynı zamanda evlilik öncesi zorunlu olması için kampanyayı sürdürüyor.

LÖSEV Yağmur’un Tedavi Masraflarını Karşılayacak

Başlatan: Nur Gözübek

3 yaşındaki Yağmur Durğut, lösemi hastalığıyla mücadele ediyordu. Tedavi gördüğü Uludağ Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyordu, ancak tedavi ücretsiz değildi. Aile dostu, Nur Gözübek, Yağmur için başlattığı kampanyada tedavi masraflarını devletin karşılamasını talep etti. Kampanyaya 7 bin 566 kişi imza attı. Güzel haber geldi, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yağmur’un tedavisine yardımcı olacağını söyledi.

Melek İpek Serbest Bırakıldı

Tahliye olan Melek İpek kızlarına kavuştu

Başlatan: Pınar Şen

Antalya’da eşinin işkencesine maruz kalan, cinsel saldırıya uğrayan ve ölümle tehdit edilen Melek İpek, bütün gece işkence gördükten sonra kendini ve çocuklarını korumak için eşini av tüfeği ile öldürmüştü. İfadesinde çocuklarını ve kendini korumak için meşru müdafaa hakkını kullandığını belirtse de tutuklanmıştı. Pınar Şen adlı vatandaş bu haksızlığa karşı Change.org kampanyası başlattı ve 79 bin 291 imza topladı. Kampanya başarıyla sonuçlandı ve Melek İpek tahliye edildi.

Elif Aydın’ın Katiline Ağırlaştırılmış Müebbet Cezası Verildi

Başlatan: Edanur Kızgın

25 yaşındaki Elif Aydın, boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından taksiye zorla bindirilerek öldürülmüştü. Katil, Hüseyin Ömer Aydın ve ona ortaklık eden taksi şöförü tutuklanmıştı. Kardeşi Edanur Kızgın, ablası için bir kampanya başlattı ve adalet istedi. 22 bin 796 kişi kampanyaya imza attı. Mücadele olumlu sonuçlandı. Hüseyin Ömer Aydın kasten öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Edanur Kızgın, sonucu şu cümlelerle duyurdu: “Kampanyamızı imzalayarak yanımızda olan herkese teşekkürler. Katil Hüseyin Ömer Aydın, geçtiğimiz Mart ayında hiçbir ceza indirimi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Sizlerle bu haberi geç de olsa paylaşarak kampanyayı imzaya kapatıyorum.

Gediz Deltası Ava Açılmadı

Başlatan: Özlem Midik

Kuşlar için büyük bir öneme sahip UNESCO Dünya Doğa Mirası adayı Gediz Deltası’nın ava açılması talep ediliyordu. Dünyadaki flamingo nüfusunun yaklaşık %10’unu barındıran Delta, tepeli pelikan, deniz kaplumbağası, caretta caretta, Akdeniz foku gibi nesli tükenme tehlikesi taşıyan hayvan türlerine de ev sahipliği yapıyor. Alan, kuşlar için sahip olduğu uygun iklim koşulları ve beslenme alanları nedeniyle önemli bir kışlama, beslenme ve üreme alanı. Bölgenin ava açılması burada üreyen ve yaşayan canlı türlerinin tehlike altına girmesi anlamına gelecekti. Özlem Midik başlattığı kampanyada bölgenin Merkez Av Komisyonu’nda (MAK) belirlenecek karar ile ava açılmamasını talep etti. 16 bin imza toplandı. Güzel haber geldi. Merkez Av Komisyonu Gediz Deltası’nın ava açılmayacağını açıkladı.

Antalya Alara Çayı Üzerinde Yapılması Planlanan Üç HES Projesi İptal Edildi

Başlatan: Fatma Sırıklı

Antalya Alara Çayı üzerine üç HES projesi yapılması planlanıyordu. Proje, bazı hayvan ve endemik bitkilerin yok olmasına ve yerleşim alanlarının sular altında kalmasına sebep olacaktı. HES projelerinin tamamen iptalini isteyen köylüler ilk başvuruda raporun yenilenmesi istemişti. Köy halkı pes etmedi ve projelerin tamamen iptalini istedi. Toplanan imzalar, bu süreçte imzalarınızla onlara destek ve güç oldu. Sonuç olarak: Antalya‘nın Gündoğmuş ilçesindeki Uçansu Şelalesi’ni de içeren Alara Çayı üzerine yapılacak üç HES projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Kabak Koyu’na Asfalt Yol Yapılmasına İzin Verilmedi

Başlatan: Feyza Soylu

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan, pek çok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Kabak Koyu’na özel araçların girişine imkan verecek asfalt yol yapımı için çalışmalara başlandı. Toprak yoldan koya ulaşım sağlanabiliyorken vadiyi işlek bir turistik merkez haline getirecek olan asfalt yol yapım çalışmasına karşı açılan kampanyaya 114 bin 317 kişi destek oldu, imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fethiye Müdürlüğü’ne teslim edildi. Konu komisyonda görüşüldü ve çalışmalarına başlanan yeni Kabak yolunun asfalt ve parke yapılmamasına ayrıca otoparkın kaldırılmasına karar verildi.

Gökpınar Gölü’nde Başlatılan İnşaat Çalışmaları Bir Kez Daha Durduruldu

Başlatan: Gökpınar Gölü Korunmalıdır

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü, geçen yıl Change.org’da “Gökpınar Gölü Korunmalıdır Platformu” tarafından başlatılan kampanya sayesinde “Potansiyel Doğal Sit Alanı” ilan edilmişti. Bölgenin sit alanı olabilmesi için yapılan ekolojik temelli bilimsel araştırmalar devam ederken bir imar planı onaylandı ve Ekim ayında inşaat faaliyetlerine başlandı. Bunun üzerine Gökpınar Gölü Korunmalıdır Platformu bir kez daha kampanya başlattı. 10 bin 144 destekçiye ulaşan kampanya sonucu Gökpınar Gölü’nde başlatılan inşaat çalışmaları durduruldu.

Kemer Ulupınar’daki Asırlık Ulu Çınarlar Kurtarıldı

Başlatan: Seda Arıcıoğlu

Kemer Kumluca Karayolu Ulupınar restoranlar konumundaki asırlık çınarların yol genişletme çalışması kapsamında kesilmesi planlanıyordu. Seda Arıcıoğlu su pınarının etrafındaki asırlık çınarların kurtarılması için kampanya başlattı. Kampanya 20 bin 304 destekçi ile başarıya ulaştı. Seda Arıcıoğlu kampanyanın başarısını şu sözlerle duyurdu: “Ulupınar Mevkii’nde duble yol yapımı nedeniyle kesilmesi planlanan asırlık çınarları kurtarmış bulunuyoruz. Aslında öylesine basitmiş ki… Yolun başka bir yere taşınmasına bile gerek kalmadan, sadece orta refüj daraltılarak çınarlar yaşatıldı.”

Beyşehir Gölü Kıyısındaki Karaburun Mevkii’nde Planlanan Plaj Yapılmayacak

Konya Ovası'nın denizi olan Beyşehir Gölü'ndeki plaja bayram ilgisi

Başlatan: Muhittin Çetinel

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü, içme suyu rezervi olmakla birlikte milli park ve doğal sit alanı olarak koruma altında. İlçe belediyesi Beyşehir Gölü kıyısındaki Karaburun Mevkii’ne inşa etmek üzere plaj, marina, kamping alanı, bungalov evler ve çadırlı kamp alanı gibi tesislerin bulunduğu bir proje hazırladı. Muhittin Çetinel, doğal güzelliğe sahip ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan Beyşehir Gölü’ne tesis yapılmaması için kampanya başlattı. 2 bin 209 kişi destek verdi. Projenin uygulanabilir olmadığı ortaya çıktı. Beyşehir Belediye Başkanı Ali Bayındır, yalnızca günübirlik ihtiyaçlar için gerekli olan sızdırmaz foseptikli tuvalet ve soyunma kabini gibi üniteler yapılacağını, hazırlanan projenin “böyle olsa iyi olur” diye sunulan, uygulamaya geçmeyecek bir proje olduğunu dile getirdi.

Munzur Gözeleri’nde Tepki Çeken Peyzaj Projesi’nin İhalesi İptal Edildi

Munzur Gözeleri'ne turistlerden yoğun ilgi - Seyahat Haberleri

Başlatan: Munzur Özgür Aksın Meclisi

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekânlarından biri olan Munzur Gözeleri
için peyzaj projesi yapılmaya başlanmıştı. Milli park statüsündeki 1. derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri’ne iş makinelerinin girmesi ve beton dökülmesi üzerine Munzur Özgür Aksın Meclisi tarafından projenin iptal edilmesi için kampanya başlatıldı. 19 bin 96 imza toplayan kampanya başarıya ulaştı ve Danıştay 13. Dairesi Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi’ni iptal etti. Munzur Özgür Aksın Meclisi yaptığı yazılı açıklamada “İhalenin iptalini sağladık, güç birliği ile Dersim’de ve her yerde her türlü adaletsiz ve yerelin rızası olmayan projeleri tarihin çöplüğüne gömelim!” ifadesini kullandı.

Nemrut’taki Betonlaşma Durduruldu, Alan Eski Haline Getirilecek

Başlatan: Özcan Erboy

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yapımı başlayan betonarme yapılardan oluşan “Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı” projesi, Bitlis Valiliği tarafından durdurulmuştu. İnşaat, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla yeniden başlatıldı. Özcan Erboy başlattığı kampanyada bölgenin Tabiat Anıtı, Turizm Alanı, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Ramsar Alanı (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan) statülerine sahip olduğunu belirterek, projenin durdurulmasını talep etti. Kampanya 15 bin 400 destek topladı ve güzel haber geldi. Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Nemrut kalderasındaki betonarme yapıların yıkılmasına ve alanın eski haline getirilmesine karar verdi.

Validebağ Korusu İhalesi İptal Edildi

Başlatan: Validebağ Gönüllüleri

1. derece sit alanı Validebağ Korusu Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Bölge halkı, bu tahsisin bölgenin sit alanı olmaktan çıkarılıp rant girişiminin önünü açacağını düşünerek kampanya başlattı. Kampanya, 33 bin 585 kişi tarafından desteklendi. Ses getiren kampanyanın ardından İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi “Rehabilitasyon Projesi” adı verilen proje ihalesini iptal etti. Açılan diğer davalarda da sonuç alınana kadar kampanya devam ediyor.

Aliağa Hava Kirliliği Değerleri Ölçüldü

Aliağa'da hava kalitesi 'iyi'ymiş

Başlatan: Aliağa Çevre Platformu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava ölçüm istasyonlarından aldığı verileri gösteren internet sitesine güncel veriler girilmiyordu. Aliağa Çevre Platformu, Aliağa bölgesindeki fabrikalar nedeniyle hava kirliliğini çok yüksek olduğunu belirterek, halkın görebilmesi için hava ölçüm değerlerinin internet sitesinde paylaşılmasını talep etti. Bu talep 30 bin 556 kişiden destek aldı. Temiz Hava Hakkı Platformu hava kirliliği üzerine bir çalışma yaptı ve bu çalışmada Aliağa hava kirliliği yönünden ilk sırada yer aldı.

Alamos Gold’un Ruhsatı Yenilenmedi, Faaliyetler Askıya Alındı

Kaz Dağları'nda 195 bin ağacı kesen Alamos Gold, devletten tazminat alarak  sahadan çekildi

Başlatan: Kazdağları Kardeşliği

Kaz Dağları, altın madenciliği projeleri sebebiyle tehdit altında. Bölgede pek çok yere madencilik ruhsatı verildi. Bölgede madencilik yapılması ağaçların kesilmesine ve biyoçeşitliliğin yok olmasına sebep oluyor. Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un Kaz Dağları’ndaki ruhsatının yenilenmemesi ve bölgedeki ağaçların kesilmemesi için bölge halkı ve çevre aktivistleri çadırlı nöbet tuttu. Kazdağları Kardeşliği’nin Alamos Gold firmasının bölgeden ayrılması için başlattığı kampanya 18 bin destekçiye ulaştı. Bir yandan Change.org üzerinden, diğer yandan bölgede tutulan nöbet ile devam eden kampanya başarıya ulaştı. Alamos Gold’un ruhsatı yenilenmedi ve orman izinleri iptal edildi.

Paris İklim Anlaşması TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi

Image

Başlatan: Ekosfer

2020 yılı, Türkiye’de en çok aşırı hava olayının görüldüğü yıl oldu. Başta şiddetli yağışlar, fırtına ve dolu olmak üzere Türkiye’de 984 aşırı hava olayı görüldü. Türkiye’nin, iklim krizinin çözümü için 191 ülkenin bir araya geldiği Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması için 48 sivil toplum kuruluşu mart ayından itibaren bir imza kampanyası yürüttü. Paris İklim Anlaşması Ekim 2021’de TBMM’de onaylandı. Şimdi sırada bu anlaşmanın uygulanması var. Kampanyayı destekleyen kuruluşlar, Türkiye’nin karbon sıfır bir gelecek için daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.

İkizköylüler Akbelen Ormanı’nı Maden Yüzünden Yok Olmasın Diye Nöbet Tutuyor

Başlatan: İkizköy Çevre Komitesi

Muğla İkizköy’de yaşayanlar 40 yıldır yakındaki Kemerköy Termik Santrali’nin dumanına rağmen nefes almaya ve zeytinlikleri ile geçimlerini sağlamaya çalışırken, köyleri ve Akbelen Ormanı şimdi de kömür madeni yapmak için yok olma tehditi ile karşı karşıya. Dava açmış olmalarına rağmen, Ağustos 2021’de ağaç kesimi yapılınca gönüllüler Akbelen Ormanı’nı korumak için nöbet tutmaya başladı. Projenin iptali için mahkeme süreci ve bilirkişi keşifleri devam ederken, bir yandan da imza kampanyası yürütülüyor. Başarılı sosyal medya çalışması sayesinde İkizköylüler’e Tarkan, Murat boz, Şahan Gökbakar gibi ünlülerden de büyük destek geldi. #Akbelenivermeyeceğiz diyen 80 bin kişi hala devam etmekte olan kampanyaya imza attı. İklim krizi alanında alanında en çok imza toplayan kampanyalardan biri olan kampanyadan güzel haberler gelmeye başladı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yine de kampanya henüz bitmedi. Akbelen nöbeti proje iptal edilene kadar devam edecek.

İşitme Engelli Mina Ameliyat Oldu

Başlatan: Metin Balaki

Üç buçuk yaşındaki Mina, iki kulağında da bulunan doğuştan gelen rahatsızlıklar sebebiyle duyabilmek için özel bir işitme cihazına ihtiyaç duyuyordu. Ailesi kulak implantı ile eşdeğer fiyata sahip cihazı ödeyemeyeceği için cihazın SGK tarafından karşılanmasını talep etti. 75 bin 554 kişi kampanyayı destekledi. Kampanyayı gören Gonca Sennaroğlu aracılığı ile Prof. Dr. Armağan İncesulu Mina’nın ameliyatını yaptı.

Serebral Palsi Hastası Anaokulu Öğrencisi için Gerekli Özel Sandalye Sağlandı. Diğer Çocuklar için Kampanya Sürüyor.

Başlatan: Güner Usta

Güner Usta, Seberal Palsi hastası kızı Adalina’nın ve aynı hastalığa sahip diğer öğrencilerin uygun sıra ve masaya ulaşması için kampanya başlattı. Seberal Palsi hastası çocukların normal sırada eğitim görmesi mümkün değil. Çocukların bacakları kasıldığında kayıp düşmemeleri için oturdukları sandalyenin bacak arasında aparat olması gerekiyor. İhtiyaç duyulan özel sıralar devlet tarafından karşılanmıyordu. Engelli çocukların eşit eğitim hakkına sahip olması için devletten Seberal Palsi hastalarına özel sıra ve masa temin etmesini isteyen kampanya 25 bin imzayı hedefliyor. 17 bin kişi tarafından desteklenen kampanyadan güzel haber geldi. Adalina ihtiyacı olan sıraya kavuştu. Kampanya diğer çocukların da ihtiyacı olan özel sıralara ulaşabilmesi için devam ediyor.

1000 Görme Engelli Lise Öğrencisine Akıllı Baston Ulaştırıldı, 3500 Öğrenciye de Önümüzdeki Yıl Ulaştırılacak

Başlatan: Zülal Tannur

Görme engelli lise son sınıf öğrencisi Zülal Tannur, akıllı baston kullanmaya başlayınca hayatının çok daha kolaylaştığını ve evden tek başına çıkabildiğini belirterek akıllı bastonun tüm görme engelli öğrencilere ulaşması için bir kampanya başlattı. Akıllı baston, üzerindeki sensörlerle etrafı algılayarak dokunmadan kullanıcıyı uyarıyor. Normal bastonlardan en büyük farkı bel üzerinde kalan engeller için de uyarı oluşturmak ve navigasyon entegresi ile akıllı telefonu cepten çıkarmadan yön bilgisi sağlamak. Türkiye’de üretilen, TIME, Edison tarafından en iyi inovasyonlar arasında seçilen WeWALK’ın görme engelli öğrencilere ulaştırılması için açılan kampanya 217 bin 305 destekçiye ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, bu yıl içerisinde 1000 görme engelli lise öğrencisine, önümüzdeki yıl sonuna kadar da toplam 3500 öğrenciye akıllı baston ulaştırılacak. Daha çok engelli öğrenciye akıllı baston ulaştırmak için kampanya devam ediyor.

Koç Holding Kafessiz Yumurta Üretimine Geçeceğini Taahhüt Etti

Başlatan: Kafessiz Türkiye

Endüstriyel yumurta üretimi çoğunlukla tavukların hareket etmesine imkan vermeyecek kadar küçük ve güneş görmeyen kafeslerde yapılıyor. Rahat yumurtlayacak alanları olmayan tavuklar yumurtlarken büyük sıkıntılar çekiyor. Çekya gibi bazı ülkeler kafes sistemini tamamen yasaklarken, Türkiye’de de Kafessiz Türkiye, yumurta üretiminde kafes sisteminin kaldırılması için kampanyalar başlattı. Geçen yıl Burger King ve Popoyes’in kafes sistemi ile üretilen yumurtaları kullanmayı bırakması için bir kampanya başlatmış ve başarılı olmuştu. Bu yıl Koç Holding bünyesindeki şirketlerin yumurta tüketimine karşı açılan bu kampanya 21 bin 277 imzaya ulaştı. Tat Gıda ve Divan Grubu kafes yumurtası kullanımına son vereceklerini taahhüt etti. Tat Gıda, kafes eziyetini sonlandırmak için taahhüt vermiş ilk yerli hazır gıda üreticisi oldu.

Sekiz Sahibine Geri Döndü

Başlatan: Karadeniz Ereğli Gönülden Hayvan Sevenler Derneği

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yasaklı ırk olması gerekçesiyle sahibinden alınan Sekiz için kampanya başlatıldı. Terapi köpeği olmasına rağmen bir kişinin şikayetiyle sahibinden ayrılan American Staffordshire cinsi köpek için açılan kampanya sonrası Sekiz evine geri döndü.

Antalya’nın Doğal Simgesi Falezlerdeki Aydınlatma Projesi Durduruldu

Antalya Haberleri - FALEZ IŞIKLARI DOĞAL OLACAK - Yerel Haberler

Başlatan: Hande Canlıkan

Antalya Büyükşehir Belediyesi, falezlerin 3 bin 400 metresinin aydınlattığını duyurdu. Dünyada sadece 700 tane kalan Akdeniz foku başta olmak üzere pek çok canlıya ev sahipliği yapan falezlerin aydınlatılmasının ışık kirliliğine sebep olarak doğal hayatı tehlikeye sokması sebebiyle ışıklandırma projesi tepki çekti. Işıklandırmanın durdurulması için başlatılan kampanya sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi projenin beklemeye alındığını açıkladı.

Kocaoğlan Parkına Geri Döndü

Başlatan: Filiz Karakaya

İzmir Gaziemir’de 6 yıldır aynı parkta yaşayan Kocaoğlan, şikayet üzerine barınakta bir kafese kapatıldı. Filiz Karakaya, köpeğin parka geri dönmesi için Gaziemir Belediyesi’ne çağrıda bulunan bir kampanya başlattı. Filiz Karakaya kampanyanın başarısını şöyle duyurdu: “Kocaoğlan bugün öğleden sonra parka geri geldi. Gaziemir Belediyesi, köpeğimizi sağ salim evine teslim etmiştir. İnşallah bundan sonra böylesi üzücü olaylar yaşanmaz. Belediyemize de çok teşekkürler…”

Öğrenciler Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Özel Yetenek Sınavı ile Alınacak

Başlatan: Şükran Yıldız

Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne öğrenci alımını pandemi nedeniyle merkezi yerleştirme puanı ile yapmaya karar vermişti. Şükran Yıldız, bu şekilde öğrenci alımının yetenek sınavı ile alınan öğrencilere haksızlık olacağını belirterek yetenek sınavı yapılması için kampanya başlattı. 1.020 kişinin desteğini alan kampanya başarıya ulaştı. Güzel Sanatlar Fakültesi, öğrenci alımının özel yetenek sınavı ile yapılacağını duyurdu.

Yalova Anadolu Lisesi’nin Yeri Değiştirilmedi

Başlatan: Umut Enes Deliktaş

Taşınması ve yerine başka bir lise yapılması planlanan Yalova Anadolu Lisesi’nin eski yerinde kalması için, lisenin öğrencilerinden Umut Enes Deliktaş tüm okul öğrencileri adına bir kampanya başlattı. 2 bin 437 kişiden destek bulan kampanya ile lisenin yerinin değişmesi engellendi.

Akdeniz Üniversitesi Kampüs İçi Ulaşım Ücretsiz Oldu

Başlatan: E A

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri kampüs içi ulaşımın ücretli hale gelmesiyle derse yetişmek için ücret ödemek istemediklerini belirterek bir kampanya başlattı. 1.439 kişi Akdeniz Üniversitesi öğrencilerini destekledi, kampüs içi ulaşım ücretsiz oldu.

Finike’deki Portakal Bahçelerinin İçinden Geçmesi Planlanan Yol Projesi İptal Edildi

Finike Portakal Bahçeleri Turu Gidiş-Dönüş: Pegasus Havayolları İle -  İstanbul Gezi Rehberi istanbul.net.tr İstanbul Şehir Rehberi

Başlatan: Aydın Arıcan

Antalya Finike’de yoğunlukla portakal bahçeleri içinden geçecek olan alternatif turizm karayolu adıyla anılan bir proje hazırlandı. Finike halkı ilçenin cazibesini kaybettirecek bu projeyi istemediğini belirtti. Kampanyayı başlatan Aydın Arıcan kazanılan zaferi şöyle duyurdu: “Finikemizde planlanan Portakal bahçelerimizi katledecek Finike tarımına, Finike doğasına, kentimizin kimyasını kültürel ve tarihi dokusuna telafi edilemez boyutta zarar verecek yol projesi iptal edilmiştir. 6.207 Gönül Dostuna Finike Halkı adına sonsuz teşekkür ediyorum. Bir olursak tok oluruz. Ayrılırsak yok oluruz.”

Pandemi Sebebiyle Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı

Kısa Çalışma Ödeneği ne zaman, ne kadar yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği  kimler alabilir? - Corona Virüsü Haberleri

Başlatan: İsmail Şafak Tan

Covid-19 salgınının ortaya çıktığı süreçte istihdamın korunması için “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi başlatılmıştı. Bu paketle birlikte 3,7 milyondan fazla çalışan bu uygulamadan yararlandı. İsmail Şafak Tan 31 Mart tarihinde sona erecek kısa çalışma ödeneğinin pandemi süresince devam etmesi için kampanya başlattı. Kampanya 8 bin 101 destekçi buldu. Resmi Gazete’de kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasına ilişkin karar yayınlandı.

Elektrik Faturalarına Şirketlerin Özel Harcamalarının Eklenmesi Önlendi

Elektrik Faturası Kabaracak

Başlatan: Sema Efe

Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama, seyahat, dernek aidat giderleri gibi özel harcamalarının da 5 yıl boyunca elektrik faturalarına yansıtılacağına dair genelge Resmi Gazete’de yayınlandı. Sema Efe bu genelgeye karşı kampanya başlattı ve kampanya kısa sürede 55 bin imzaya ulaştı. Baskı altında kalan EPDK şu kararı açıkladı: “Kurulumuzun bugün toplanarak aldığı kararla; tebliğde yer alan temsil ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi yanlış algıya sebep olacak hükmü kaldırıyoruz.”

Mertcan Kaya’nın Katilleri Tutuklandı

Başlatan: Buse Yanık

Metehan ve Mertcan Kaya, Silivri halk plajında ortada herhangi bir sebep yokken 8 kişinin saldırısına uğramıştı. Kalbinden bıçaklanan Mertcan Kaya hayatını kaybetmişti. Kamera kayıtlarına rağmen olayın şüphelilerinden yalnızca bir tanesi suçunu itiraf ederek tutuklanmış, diğer 7’si bulunamamıştı. Buse Yanık bir kampanya başlattı #metcankayaicinadalet istedi. Kampanya sosyal medyada ses getirdi, Mertcan Kaya cinayetine ilişkin tutuklananların sayısı 8’e yükseldi.

Eti Negro’nun İsmi Nero Olarak Değiştirildi

Başlatan: Gizem Kurt

Gizem Kurt, Nijeryalı MBA öğrencisinin Negro adıyla satılan bisküviyi görerek, neden bu aşağılayıcı ismin verildiğini kendisine sorması üzerine, bisküvinin adının değiştirilmesi için bir kampanya başlattı. Avrupa’da Mola adıyla satılan bisküvinin Türkiye’deki adının değişmesi için 5 bin 500 kişi imza attı. Kampanya başarılı sonuçlandı. Eti, ayrımcılık ifade eden Negro isminin, Nero ismiyle değiştirileceğini açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Eylemlerinde Tutuklanan LGBTQİ+ Öğrencileri Serbest Bırakıldı

Kabe figürlü görsele" gelen tepkiler LGBTİ topluluğunu nasıl hedefe  dönüştürdü? - BBC News Türkçe

Başlatan: Öğrenci Sendikası

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen serginin sosyal medyada hedef gösterilmesi üzerine 4 öğrenci LGBTQİ+ bayrağı ve kabe figürünü bir araya getiren fotoğraf sebebiyle gözaltına alınmıştı. Süleyman Soylu “4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” diyerek nefret söyleminde bulunmuştu. Gözaltına alınan öğrencilerden 2’si tutuklanmıştı. Öğrenci Sendikası bir fotoğraf sebep gösterilerek tutuklanan öğrencilerin ve Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan diğer tüm öğrencilerin serbest bırakılması için bir kampanya başlattı. Kampanyada 38 bin 645 imza toplandı. 3 Şubatt tutuklanan 51 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin tamamı serbest bırakıldı.

Kastamonu Dahil 3 İl Afet Bölgesi İlan Edildi

Başlatan: Melis Aslı Namdar

Kastamonu’da yaşanan sel felaketi birçok ilçeyi mağdur durumda bırakmıştı. Melis Aslı Namdar #BozkurtAfetBölgesiİlanEdilsin kampanyası ile bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi talebinde bulundu. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi; sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz karşılanması, ordu birlikleri başta olmak üzere tüm kamu görevlilerinin o bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için görevlendirilmesi, maddi kayıplar devlet tarafından ödenerek kısmen de olsa sonuçlarının hafifletilmesi, yemek, barınma, kıyafet gibi temel ihtiyaçlar devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanması anlamına gelmektedir. 5 bin 400 destekçi bulan kampanyanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kastamonu, Bartın ve Sinop’u afet bölgesi ilan etti.

Gelibolu’da Doğalgaz Çalışmalarının Başlaması için İmzalar Atıldı

Başlatan: Gelibolu’ya Doğalgaz İstiyoruz Sivil İnisiyatifi

Çanakkale’nin birçok ilçesine doğalgaz bağlanmasına rağmen, Gelibolu’da doğalgaz süreci başlamamıştı. Bu yolda kurulan Gelibolu’ya Doğalgaz İstiyoruz Sivil İnisiyatifi, Gelibolu’da ısınma amaçlı kömür kullanılmasına ve kömürün hava kirliliğine sebep olmasına değinerek doğalgaz isteklerini belirten bir kampanya başlattı. 2 bin 651 kişiden destek alan kampanya Gelibolu’nun sesinin duyulmasına yardımcı oldu. Gelibolu Belediyesi ve AKSA Çanakkale Doğalgaz A.Ş. arasında “şebeke inşaatı alanlarının izni ve sorumluluklarını belirleyen protokol” imzalandı.

Söğütlüçeşme’deki AVM Projesi İptal Edildi

Başlatan: Söğütlüçeşme’de AVM’ye Hayır

Söğütlüçeşme Tren İstasyonu çevresindeki 100.000 m2’lik alana Gar/AVM/Otopark projesi yapılması planlanıyordu. Kadıköy’deki meslek odalarının ve Kadıköy halkının oluşturduğu Söğütlüçeşme’de AVM’ye Hayır topluluğu, bu projenin Haydarpaşa Garı’nı işlevsiz bırakacağını ve Kadıköy’de yoğun bir trafiğe sebep olacağını belirterek iptal edilmesi için kampanya başlattı. Kampanya 1.764 kişi tarafından desteklendi. Proje, “planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı, dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle mahkeme kararıyla iptal edildi.

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
December 29, 2021 10:07 am