Blog

Haftanın İklim Haberleri (13-19 Aralık)

İskoçya, son bacasını devirerek kömüre elveda dedi

2045’de net sıfır hedefi olan İskoçya, geçtiğimiz Perşembe günü son kömürlü termik santralin bacasını devirerek kömüre elveda dedi.

İskoçya başbakanı Nicola Sturgeon 2030 yılına kadar tüm enerji tüketiminin %50’sini yenilenebilir enerji, hidrojen ve enerji depolama sistemlerinden sağlayacaklarını ve iklim krizini kimseyi geride bırakmayacak şekilde yeneceklerini belirtti.

Sturgeon, gelecek 10 yılda İskoçya için daha iyi, yeşil işler yaratacak, enerji güvenliğini güçlendirecek ve yerel ekonomilere destek sağlayacak bir dönem olacağını belirtti.

Haber kaynağı: https://350turkiye.org/iskocya-son-bacayi-da-devirerek-komure-elveda-dedi/


Kuzey Kutbu’nda 38 derece ölçülen sıcaklık Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından doğrulandı

Sibirya‘nın Verkhoyansk kentinde geçen yıl 20 Haziran tarihinde sıcaklığın 38 dereceye kadar yükseldiği Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından doğrulandı.  Ölçülen bu sıcaklık derecesi bölgenin haziran ayı ortalamasından 18 derece daha yüksek.

WMO, Sibirya’da haziran ayındaki 38 derecelik sıcaklık için “Kutuptan çok Akdeniz’e uygun” dedi.

Aşırı sıcaklar, yangınların yayılmasına sebep oldu

Geçen yıl Sibirya’daki aşırı sıcaklar, bölgedeki orman yangınlarının yayılmasında ve salınan karbon oranının rekor düzeye çıkmasında etkili olmuştu.

WMO’ya göre, Sibirya’daki yüksek sıcaklık, denizlerdeki buz oranında büyük düşüşe yol açtı ve 2020 yılının kayda geçen en sıcak üç yıldan biri olmasında rol oynadı.

Aynı zamanda WMO’nun ilk kez aşırı hava koşullarına dair yaptığı açıklamalara, kutup bölgesini de eklemesi dikkatleri çekti.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalasa, kuruluşun aşırı hava koşullarına ilişkin arşivine kutup dairesinde görülen bu sıcaklığın da eklendiğini söyledi. Arşivde bundan böyle kutup bölgesi için ayrı bir kategori olacak.

Kuzey Kutup Dairesi, WMO’nun verilerine göre, küresel ortalamadan en az iki kat daha fazla ısınıyor.

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/kuzey-kutbunda-38-derece-olculen-sicaklik-dunya-meteoroloji-orgutu-tarafindan-dogrulandi/

‘Kıyamet Buzulu’ 10 yıldan kısa sürede dramatik bir değişikliğe uğrayacak

“Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan yeryüzünün en geniş buzulu Thwaites, küresel ısınma nedeniyle büyük bir değişikliğe uğruyor.

Bilim insanları Antarktika’daki en büyük buzullardan biri olan Thwaites Buzulu’nun bugüne kadar görece stabil olan ön bölümünün on yıl içinde ‘’araba ön camı gibi kırılabileceğini’’ belirtiyorlar.

ABD Ulusal Bilim Vakfı ve Birleşik Krallık’ın Doğal Çevre Araştırma Konseyi, tarafından fonlanan Thwaites Buzulu İşbirliği (ITGC) araştırmacıları Kıyamet Buzulu’nu beş yıldır yakından inceliyor.

ITGC’nin ABD Baş Koordinatörü Buzul Bilimci Prof. Ted Scambos, BBC News’e verdiği demeçte “Muhtemelen on yıldan kısa bir süre içinde buzulun önünde dramatik bir değişiklik olacak. Hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış çalışmalar bu yöne işaret ediyor” dedi.

Haber kaynağı: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59654766

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
December 19, 2021 7:12 am