Blog

Haftanın İklim Haberleri (6-12 Aralık)

Tuz Gölü iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle küçülüyor

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan ve başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle küçülüyor. Çekilme oranının yüzde 65’e yaklaştığını belirten uzmanlar, sulama konusunda dikkatli davranılması gerektiğini belirtti.

Tuz Gölü’yle ilgili araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, göl ve çevresinde özellikle 2000 yılından itibaren yer altı ve yer üstü suyu miktarında çok çarpıcı bir azalma gözlendiğini söyledi.

“Göl yüzde 65 civarında çekildi”

Tuz Gölü’nün güneyde yer alan Toros Dağlarından yer altı sularıyla beslendiğini söyleyen Elhatip, “1980-2000li yıllara bakıldığında Tuz Gölü’nü besleyen nehirler, yüzey suları ve yağışlar yeterliydi. Uydu fotoğrafları karşılaştırılmasıyla gördük ki gölün su alanı 32 bin 552 hektara kadar düştü. Yani gölün çekilme oranı yüzde 65 civarında” diye konuştu.

Suyun nasıl işlenmesi gerektiğinden çiftçilerin hangi bitkileri ekmesine kadar her konuda eğitimler verilmesi gerektiğini belirten Elhatip, “Çiftçilerimiz az su tüketen bitkiler ekmeli. Hangi ürün ekilirse ekilsin pirinç tarlası sular gibi sulama yapılmamalı. Su kaynaklarımız planlı kullanılmalı. Kullanılmadığında ilk başta yüzey suları kayboluyor. Ülkemizdeki birçok sulak alanı kaybettik. Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak aşırı yer altı suyu kullanımı su kaybımıza neden oluyor” şeklinde konuştu.

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/tuz-golu-yuzde-65-oraninda-cekildi/


Batı Hint Okyanusu’ndaki mercan resifleri önümüzdeki 50 yıl içinde yok olma riski altında

Nature Sustainability dergisinde yayımlanan çalışma, Batı Hint Okyanusu çevresindeki 10 ülkedeki mercan resiflerini inceledi.

Değerlendirme, özellikle ada ülkelerindeki resiflerin, ağarma olaylarını yaygınlaştıran küresel ısınma sonucu yükselen su sıcaklıkları nedeniyle tehdit altında olduğunu buldu. Doğu ve güney Madagaskar, Komorlar ve Mascarene Adaları’ndaki resiflerin tümü kritik olarak sınıflandırıldı.

Çalışmayı yöneten IUCN mercanlar grubunun başkanı David Obura, mercan resiflerindeki küresel olarak düşüş bir süredir tespit edilse de, belirlenmiş bölgelere özgü değerlendirmelerin, resiflere olan hasarın nedenleri ve kapsamı hakkında daha fazla netlik sağladığını söyledi.

Obura, “En acil tehdit iklim değişikliği. 50 yıl sonrasını tahmin ederken, küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırmayı başarıp başaramayacağımız önümüzdeki 10 yılda ne yapacağımıza bağlı. Dolayısıyla, gerçekten endişelenmemiz gereken 10 yıllık bir gelecek var. Bir resifin çökmesi, resif sisteminin işlevsel olarak neslinin tükendiği anlamına gelir. Orada hâlâ bazı türleri bulabilirsiniz ama artık bir resif daha inşa edemeyecekler. Aldığımız tüm hizmetler – özellikle düşük gelirli haneler ve topluluklar için sunulan ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı kıyı koruması, turizm, balıkçılık gibi– risk altında. Doğu Afrika’da turizm sektörü çok büyük ve sağlıklı resiflere bağlı durumda.”

Obura, seragazı emisyonlarındaki kesintilerin yanı sıra, balıkçılık düzenlemelerinin daha iyi uygulanmasının ve yerel toplulukların resif yönetimine daha fazla katılımının, hayatta kalmalarını sürdürmelerine yardımcı olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Mercanlara yönelik, hem iklim değişikliği gibi küresel hem de aşırı avlanma gibi yerel tehditleri ele almak için kararlı adımlar atmalıyız.”

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/bati-hint-okyanusundaki-mercan-resifleri-onumuzdeki-50-yil-icinde-yok-olma-riski-altinda/


Orman yangınları bu yıl emisyon rekorları kırdı

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, orman yangınlarının 2021’de küresel olarak 1,76 milyar ton karbon saldığını söyledi. Bu, Almanya’nın yıllık karbondioksit (CO2) emisyonlarının iki katından fazlasına eşdeğer. 

Kurum, iklim krizinin alışılmadık derecede yoğun yangınları körüklediğini de bildirdi.

Copernicus’un veri setinin 2003’te yayımlanmaya başlamasından bu yana, Sibirya’nın Yakutya bölgesi, Türkiye, Tunus ve ABD’nin batıdaki bazı bölümleri de dahil olmak üzere sıcaklıklardan en kötü etkilenen noktalardan bazıları Ocak-Kasım dönemi için en yüksek orman yangını emisyonlarını kaydetti.

Yunanistan ve Türkiye

Akdeniz’de sıcak ve kurak geçen bir yaz, Yunanistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde yoğun yangınları körükledi. Bu ülkelerdeki binlerce insan evlerinden tahliye edildi. Copernicus, yangınların yüksek düzeyde sağlığa zarar veren belirli maddelere neden olması sebebiyle bölgenin hava kalitesinin bozulduğunu söyledi.

Haber kaynağı: https://bianet.org/bianet/iklim-krizi/254493-orman-yanginlari-bu-yil-emisyon-rekorlari-kirdi


Çevre ve iklim değişikliği dersi müfredata giriyor

Çevre ve Milli Eğitim bakanları, önümüzdeki dönem müfredata çevre ve iklim değişikliği dersinin konulacağını, bunun için ara tatilde önce öğretmenlerin eğitileceğini belirtti.

Okullarda çevre  bilincinin artırılması yönünde de çalışmalar yaptıklarını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

Önce öğretmenler eğitilecek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de iki haftalık ara tatilde tüm öğretmenlere iklim değişikliği, çevre bilinci, sıfır atık konularında bilgilendirme yapılacağını, çevre bilincine öğretmenlerden başlayacaklarını ifade etti. Özer, daha sonra da bu konuların ders şeklinde müfredata koyacaklarını vurguladı.

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/cevre-ve-iklim-degisikligi-dersi-mufredata-giriyor/


2021 Kasım ayı, Türkiye’de son 50 yılın en sıcak dördüncü kasım ayı oldu

2021 yılı kasım ayı, son 50 yılın en sıcak dördüncü kasım ayı olarak gerçekleşti. Uzun yıllar kasım ortalama sıcaklığı 8,9 derece iken, geçen ay ortalama sıcaklık 2,5 derece artarak, 11,4 dereceye yükseldi.

Kasımda en düşük sıcaklık sıfırın altında 11 derece ile Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 32,1 derece ile Adana’da tespit edildi.

Haberin tamamına ulaşmak için: https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiyede-son-50-yilin-en-sicak-dorduncu-kasim-ayi-yasandi/2443691

Fotoğraf: Erçin Ertürk/AA
Written by
Change.org Türkiye Ekibi
December 11, 2021 10:54 pm