Blog

Haftanın İklim Haberleri (22 – 28 Kasım)

‘Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı’

İkizköy Çevre Komitesi, Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde açıklama yaparken bir kez daha mücadelesini duyurdu.

Açıklamada “Zeytin ağacı yaşam demek, barış demek. En çok da emek demek. Havana Ablanın, Fatma Ablanın, yüzlerce kadının, erkeğin emeği var İkizköy‘deki, Çamköy‘deki o 35 bin zeytin ağacında. Baskılarla yılmayız, ölmez ağacı vermeyiz” denildi.

İkizköylüler açıklamalarını “2017’de İkizköy Işıkdere kamulaştırılırken yasal haklarımızı ve Zeytincilik Kanununu bilmediğimizden 20 bin zeytin ağacımızı kaybettik. Bir kez daha oyuna gelmeyiz! Akbelen Ormanı’nı da zeytinliklerimizi de kömüre vermeyeceğiz!” diye sürdürdü.

“Dünya Zeytin Ağacı Günü” UNESCO tarafından zeytin ağaçlarını korumak, sembolize ettiği barış, akıl ve uyum değerlerini teşvik etmek amacıyla her yıl 26 Kasım’da kutlanıyor.


Türkiye’de ortalama sıcaklık 2021 – 2099 döneminde yıllık 1 ila 6 derece artacak

Meclis İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nun yeni raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 2021-2099 döneminde yıllık 1 ila 6 derece artacak. İlerleyen periyotlarda değişim artış yönünde olacak.

AA’nın haberine göre, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun, dört aylık çalışmanın ardından hazırladığı 729 sayfalık raporda, sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri sunuldu.

Kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması beklenen raporda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, iklim değişikliğinin gelecekte Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini ortaya koyabilmek amacıyla 2016-2099 dönemi için geliştirdiği küresel iklim projeksiyonlarına da yer verildi.

Buna göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 2021-2099 döneminde yıllık 1 ila 6 derece artacak. İlerleyen periyotlarda değişim artış yönünde olacak.

Yağışlar ise yüzyılın son periyodunda yurt genelinde azalacak. Azalışlar, ilkbaharda %20-50 aralığına, yaz mevsiminde ise %60’lara varacak.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/yeni-rapor-turkiyede-ortalama-sicaklik-2021-2099-doneminde-yillik-1-ila-6-derece-artacak/


Portekiz son termik santralini de kapattı

Avrupa’da Belçika, Avusturya ve İsveç’ten sonra Portekiz de kömürden tamamen çıktı.  

Portekiz, Pego isimli son kalan kömür santralini planlanan 10 gün önce kapatarak Avrupa’da kömürden tamamen çıkan dördüncü ülke oldu.

Portekiz, 2017 yılında Bonn’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 23’üncü Taraflar Konferansı’nda (COP23) imzaladığı deklarasyon ile 2030 yılına kadar kömürden çıkacağını duyurmuştu.

Europe Beyond Coal Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, “Portekiz, bir ülke bir kez kömürü bırakmayı taahhüt ettiğinde, aşamalı olarak çıkış hızının kaçınılmaz olarak nasıl hızlandığının mükemmel bir örneği. Yenilenebilir enerjiye geçişin faydaları o kadar harika ki, bir kez başladığında, kömürden mümkün olduğunca çabuk çıkmak mantıklı geliyor” dedi.

Kömürün korkunç ekonomisi ve iklim eylemi için halkın arzusunun, Avrupa’da daha hızlı aşamalı çıkışlara neden olduğunu belirten Gutmann, “Şimdiki zorluk, kamu hizmetlerinin kömürü doğalgaz veya sürdürülemez biyokütle ile değiştirme hatasına düşmemesini sağlamak” dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: “Karbon yakalama teknolojisi gelişirse Türkiye kömürden çıkmaz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, karbon yakalama teknolojisinin gelişmesi durumunda Türkiye’nin kömürden çıkmayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele ve 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ilişkin ise enerji ihtiyacını fosil yakıtlardan karşılayan tüm sektör ve kurumların dönüşüm sağlaması gerektiğini ifade etti.

AA’nın haberine göre, karbon yakalama teknolojisinin gelişmesi durumunda kömürün Türkiye enerji portföyünden çıkarılmayacağını ifade eden Dönmez, “Yakıtın kendisinde kaliteyi artırıcı ve karbon azaltıcı teknolojik gelişmeler süreci şekillendirecek ama teknolojiler bugünkü haliyle kalırsa, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2053’ten sonra kömürden elektrik üretim imkanı kalmaz” dedi.

Haber kaynağı: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/elektrik-ve-dogal-gazda-kademeli-tarife-yolda/2428241


AB, metan emisyonlarını azaltmak için harekete geçti

Reuters tarafından Pazartesi günü görülen bir taslağa göre, AB, metan emisyonlarını azaltmaya yönelik ve petrol ve gaz şirketlerini üretimlerini rapor etmeye ve iklim değişikliğinin ikinci en büyük nedeni olan gaz sızıntılarını bulmaya ve düzeltmeye zorlayacak bir mevzuat taslağı hazırladı.

Avrupa Komisyonu tarafından Aralık sayında sunulacak taslak yasa teklifi, AB’deki petrol ve gaz operatörlerinin, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonraki 12 ay içinde tesislerinin metan emisyonlarına ilişkin tahminlerini sunmaları gerektiğini söylüyor.

Komisyon tarafından önerildikten sonra, düzenlemenin Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından müzakere edilmesi gerekiyor ve bu süreç iki yıl sürebiliyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden iki yıl sonra, operatörlerin emisyonların gerçek ölçümlerini bildirmeleri gerekecek. Ayrıca metan sızıntılarının tespiti ve onarımı için düzenli incelemeler yapmak zorunda kalacaklar.

Metan, sızdıran fosil yakıt altyapısı, hayvancılık ve çöp sahaları gibi kaynaklardan yayılıyor.

Metan, karbondioksitten daha yüksek bir ısı tutma potansiyeline sahip, ancak atmosferde daha hızlı parçalanıyor. Bu da 2030 yılına kadar metan emisyonlarında derin kesintilerin küresel ısınmayı yavaşlatma üzerinde hızlı bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/ab-metan-emisyonlarini-azaltmak-icin-harekete-gecti/

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
November 28, 2021 6:55 am