Blog

Haftanın İklim Haberleri (15-21 Kasım)

‘Müsilajın büyük bir kısmı denizin dibinde’

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), İMEAK Ticaret Odası’nın desteği ile müsilaj sorunu ile ilgili yapılan bir bilgilendirme etkiliğinde konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara Denizi’nde oksijenin bitmesi demek sadece deniz canlıların ölmesi anlamına gelmiyor, hepimizin yaşamlarında ciddi değişiklikler ortaya çıkarabilecek bir durum” açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde dibe çöken müsilajın parçalanmaya devam ettiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda buluduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun. Parçalanırken ne oluyor? Suyun içindeki çözülmüş oksijeni kullanıyor. Diplerdeki oksijeni tüketiyor. Organik yapıdaki müsilaj parçalanırken elementlerin geri beslenmeye neden olarak azot gibi besin elementlerini tekrar suya salmış oluyor.”

Denizin dibine inen müsilajın denizdeki oksijeni azalttığını söyleyen Sarı, şu ifadelerle devam etti:

Müsilaj 30 metre derinlikte Marmara Denizi’nin her tarafında, su içerisinde görülen büyük kütleler. Bunlar şu an su yüzeyinde görünmüyor ama büyük bir kısmı denizin diplerine çöktü. Parçalanması da mikroorganizmaların bunları ayrıştırmasıdır. Suyun içerisinde mikroorganizmalar çözünmüş oksijeni kullanıyorlar.”

Haber kaynağı: https://yesilgazete.org/prof-dr-mustafa-sari-musilaj-su-yuzeyinde-gorunmuyor-ama-buyuk-bir-kismi-denizin-dibinde/


Amazon Ormanları’ndaki ormansızlaştırma son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı

BBC Türkçe’nin haberine göre Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarının son 15 yılın en yüksek ormansızlaştırmasıyla karşı karşıya olduğu açıklandı.

Brezilya Uzay Araştırma Ajansı’nın (INPE) raporuna göre ormansızlaştırma bir yıl yılda yüzde 22 arttı. Son verilere göre 2020 – 2021 yıllarında Amazon’da yaklaşık 13 bin 235 kilometre kare ormanlık alan yok oldu. Bu sayı, 2006’dan beri kaydedilen en yüksek kayıp oluyor.

Geçtiğimiz günlerde sona eren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), 2030’a kadar ormansızlaştırmayı durdurup tersine çevirme sözü veren ülkeler arasında Brezilya da var.

Haber kaynağı: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59342021


Bartın’da zafer!

Danıştay 6’ncı Dairesi, Bartın’ın ilçesi Amasra’da termik santral yapılması için Zongludak-Bartın-Karabük 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) yapılan değişikliği iptal etti.

Danıştay 6’ncı Dairesi yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda termik santral, kalker ocakları, kül depolama sahası plan kararının Bartın’ın çevresel değerlerinin korunması gerekliliğiyle çelişen bir proje olduğu belirtildi. Ayrıca proje planlama sahasının toplam 304 bin 189 metrekare olduğu, bunun %90’lık kısmının orman alanına isabet ettiğine işaret edildi.

Danıştay 6’ncı Dairesi kararında, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2016 tarihinde onaylanan Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin Hema Termik Santralı, kalker ocakları ve kül depolama sahası ile Hema Limanı Dolgu Alanı ve Rıhtım’a ilişkin kısmında hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak iptaline karar verilmiştir” denildi.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/bartinin-zaferi-termik-santrala-izin-yok/


Araştırmaya göre hiçbir ülke son 30 yılda ‘gezegeni riske atmadan’ refah hedeflerine ulaşamadı

148 ulustan oluşan bir örneklemi inceleyen Leeds Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre hiçbir ülke, son 30 yılda dünyanın doğal kaynak arzı üzerinde aşırı baskı oluşturmadan nüfusunun temel sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı başaramadı.

Araştırma, zengin ülkelerin insan refahında minimum kazanç sağlamak için gezegenin geleceğini riske attığını, yoksul ülkelerin ise ekolojik sınırlar içinde yaşadığını ancak yaşam beklentisi ve enerjiye erişim gibi alanlarda yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Geçtiğimiz günlerde Glasgow’da düzenlenen COP26 zirvesinin sonucunu takip eden rapor, mevcut eğilimlere göre önümüzdeki 30 yılda bu modelin tekrarlanacağını söyledi ve büyümenin egemen olduğu ekonomik modellerin yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu.

Raporun baş yazarı Dr Andrew Fanning şunları söyledi: “Herkesin sağlıklı olmak ve topluma onurlu bir şekilde katılmak için yeterli düzeyde kaynağa ihtiyacı var, ancak aynı zamanda küresel kaynak kullanımının iklim ve ekolojik sorunlara neden olacak kadar yüksek olmamasını da sağlamalıyız.”

Dr. Fanning konuşmasını söyle sonlandırdı: “1990’ların başından bu yana ülke gidişatını inceledik ve çoğu ülkenin sakinlerinin temel ihtiyaçlarını sağlamaya 30 yıl öncesine göre daha yakın olduğunu gördük, bu iyi bir haber, ancak özellikle eşitlik ve demokratik kalite gibi toplu hedefler için önemli eksiklikler devam ediyor. Kötü haber şu ki, özellikle karbondioksit emisyonları ve malzeme kullanımı için kaynakları aşırı tüketen ülkelerin sayısı artıyor.”

Haberin tamamına ulaşmak için: https://www.iklimhaber.org/yeni-calisma-hicbir-ulke-son-30-yilda-gezegeni-riske-atmadan-refah-hedeflerine-ulasamadi/


Avustralya ve Yeni Zelanda COP26’nın 2022’ye kadar yeni iklim planı çağrısını reddetti

Geçtiğimiz günlerde kabul edilen Glasgow İklim Paktı, ülkeleri 2022 yılının sonuna kadar 2030 yılı için etkili eylem planları sunmaya çağırıyor. Fakat Avustralya gibi büyük yayıcılar bu çağrının kendileri için geçerli olmadığını açıkladılar.

Zengin ülkeler arasında iklim çerçevesinde en geri kalmış ülke olan Avustralya, emisyonları 2005 seviyelerine kıyasla %26-28 oranında azaltmayı hedefleyen 2030 planını güçlendirme niyetinde olmadığını şimdiden açıkça belirtti.

Müzakerelerin sona ermesinden bir gün sonra yayımlanan açıklama, ülkenin başbakanı Scott Morrison şunları söyledi: “Avustralya’nın 2030 hedefi sabittir ve Kyoto dönemi hedeflerimizde yaptığımız gibi, onu karşılamaya kararlıyız.”

Avustralya basınına verdiği röportajda ülkenin başbakan yardımcısı Barnaby Joyce, “2030 hedeflerimizden memnunuz. Hedeflerimiz sabit” dedi. Hükümetinin anlaşmayı neden kabul ettiği sorulduğunda, “Ben imzalamadım, orada değildim” dedi.

Haber kaynağı: https://www.iklimhaber.org/avustralya-ve-yeni-zelanda-cop26nin-2022ye-kadar-yeni-iklim-plani-cagrisini-reddetti/

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
November 21, 2021 11:48 pm