Blog

Haftanın İklim Haberleri (11-17 Ekim)


Dünyayı ve ülkemizi tehdit eden iklim krizi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz hafta iklim krizi konusunda yaşanan gelişmeleri sizin için derledik.

Bakanlığın ismi değişti: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adının “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirildiğini duyurdu.

Erdoğan, açıklamalarında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını, bu bakanlığa bağlı olarak altında ilgili birimlerin yer alacağı bir İklim Değişikliği Başkanlığı’nın kurulacağını da ekledi.

Aynı zamanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de yeni bakanlığa bağlanacak.


Dünya nüfusunun en az %85’i iklim değişikliğinden etkilendi

İngiltere merkezli Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar, küresel ısınmaya ilişkin 100 binden fazla çalışmayı analiz etti.

Analizi fosil yakıt kullanımı ve diğer karbon emisyonu kaynaklarının neden olduğu sıcaklık ve yağış değişimleri veri seti ile eşleştiren araştırmacılar, aşırı uçlarda cereyan eden olaylarla insan faaliyetleri arasında sağlam bir bağlantı kurdu.

Mahsul kıtlığı, seller, ısı dalgaları gibi olaylara odaklanan araştırmalar sonucunda küresel ısınmanın dünyadaki kara alanının yüzde 80’ini etkilediği sonucuna varıldı.

Çalışmanın 31 Ekim-12 Kasım’da İskoçya’nın Glasgow kentinde devlet liderleri, kamu ve özel sektör temsilcilerinin üst düzey katılımıyla gerçekleştirilecek  (COP26) öncesinde yayınlanması dikkat çekti.

İklim krizi durdurulmazsa, İstanbul sahilleri sular altında kalacak

Climate Central’ın modellemesine göre 1.5 derecelik ısınma sonucunda 40 yıl içerisinde, İstanbul’un kıyı haritası değişecek. 3 derecelik ısınma senaryosuna göreyse Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı gibi pek çok yapı ve bölge sular altında kalacak.

İklim aktivisti gençler karar vericilerin bir an önce harekete geçmesini ve #İklimAcilDurumu ilan etmesini istiyor. Gençlerin sesini karar vericilere duyurmak için kampanyayı imzala, paylaş: Change.org/İklimacildurumu

Kaynak: https://t24.com.tr/haber/istanbul-icin-kabus-senaryosu-isinma-surerse-deniz-sahilleri-yutacak,985525


Zengin ülkelerin karbon salımlarının 2021’de hızla arttığı açıklandı

Dünyanın en zengin ülkelerinden oluşan G20 küresel karbon salımlarının yüzde 75’inden sorumlu.  COVID – 19 nedeniyle birçok ekonominin daralması, işyerlerinin kapatılması gibi sebeplerle karbon salımlarında önemli düşüşler yaşanmıştı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre ise dünyanın en zengin 20 ülkesinin atmosfere saldığı karbon miktarları yeniden yükselişe geçti.

İklim Şeffaflık Raporu’na göre G20 grubu ülkelerinin 2020 yılında koronavirüs pandemisi sebebiyle gerileyen karbondioksit salımları, bu yıl itibariyle yeniden %4 civarında yükselmiş olacak.

 Raporun yazarları aynı zamanda fosil yakıt kullanımının devam etmesinin, küresel ısınmayı durdurma çabalarını boşa çıkardığını belirtiyor.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/science-environment-58897805


COP 26’ya günler kala

İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim – 12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na sayılı günler kaldı.

Bu seneki zirve, Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana kaydedilen gelişmelerin değerlendirildiği ilk zirve olacak. 2015’te imzalanan Paris Anlaşması’nda en önemli hedefler içinde küresel ısınmayı 2°C’nin altına indirmek ve mümkünse 1.5 °C ile sınırlamak vardı.

Bu yılki konferansta ise 1.5°C hedefini canlı tutmak, “azaltılmamış” kömür kullanımına son vermek, fosil yakıt emisyonlarını azaltmak ve krizin etkilerine uyum sağlamak adına yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sağlamak, ormansızlaşmaya son vermek ve metan emisyonlarını azaltmak gibi hedefler var.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56829395

https://bianet.org/bianet/iklim-krizi/250769-cop26-iklim-zirvesi-neden-onemli


Genç İklim Aktivistleri 22 Ekim Küresel İklim Grevi’nde tekrar bir araya geliyor

24 Eylül’de dünyanın dört bir yanından insanla aynı anda grevde olan iklim aktivisti gençler, COP26 öncesi 22 Ekim’de tekrar Küresel İklim Grevi’ndeler.

Karar alıcılarını seslerini duyurmak isteyen gençler, bir kez daha iklim politikalarının geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve gerekli taahhütlerin verilmesi için bir araya gelecekler.

Detaylar için Fridays For Future Türkiye, Roots & Shoots Türkiye ve Youth For Climate Türkiye sosyal medya hesaplarını takipte kalabilirsiniz.


Written by
Change.org Türkiye Ekibi
October 17, 2021 11:07 am