Blog

Haftanın Öne Çıkan Kampanyaları (7-13 Haziran)

Geçtiğimiz hafta başlatılan kampanyalar arasından, kamuoyunun en çok ilgisini çeken ve en fazla destek bulan kampanyaları derledik. Change.org Türkiye’de başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, Türkiye’de insanların hangi konularda daha fazla değişim istediğini ortaya koyuyor. Siz de, aşağıdaki kampanyalar arasından fikrine katıldıklarınızı imzalayarak destekleyebilir, ya da değişim istediğiniz bir alanda kampanya başlatabilirsiniz.

İ-CELL hastası yavrularımızın devlet desteği almasını istiyoruz.

Ahmet Arpacı’nın kızı Azra, çok nadir görülen ve ölümcül bir hastalık olan i-cell hastası. Bu hastalık Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer almadığı için, Azra ve aynı hastalığa sahip diğer 10 civarı çocuk hiçbir devlet desteği alamıyor. Çocuklar için hayati öneme sahip fizik tedavinin devlet desteğiyle yapılmasını talep eden baba Ahmet Arpacı’nın sesine ses olmak için, sadece 1 dakikanı ayırarak imzalayabilirsin.

PetShoplarda hayvan satışına müsaade edilmesin

bu kampanya başladıktan sonra, Türkiye’de 3 ilçede petshoplarda hayvan satışı yasaklandı: İstanbul Beşiktaş ilçesi ile Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçeleri. Petshoplarda satışta olan hayvanların daracık kafeslerde tutulduğunu ve daha az tuvalete çıkmaları için susuz bırakıldığını söyleyen Önder, tüm Türkiye’de evcil hayvan dükkanlarında hayvan satışının yasaklanmasını talep ediyor. Katılıyorsan, imzanı ekleyip paylaşabilirsin. 

Ayvalık için geç kalmayalım. Kanalizasyon arıtma yapılmadan denize boşaltılıyor.

Ayvalık’ta “içkoy” olarak bilinen denize kanalizasyonun herhangi bir arıtma yapılmadan boşaltıldığını söyleyen Sinan Döler, geç olmadan önlem alınması ve Ayvalık’ta da denizin Marmara Denizi gibi olmaması için bir kampanya başlattı. Yetkililerin geç olmadan önlem alması için sen de imzanı ekleyebilirsin.

Dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için daraltılmasın

Geçtiğimiz günlerde dağ ceylanlarının Türkiye’de yaşadığı tek alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan çıkarılarak taş ocağı için küçültüldü. Burası dünyada dağ ceylanlarının sayılarının artış gösterdiği tek yer: 2012 yılında 295 dağ ceylanı varken 2020 sonunda bu sayı, tür koruma çalışmaları sayesinde 1.141’e yükseldi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği, alınan bu kararın mutlaka gözden geçirilmesini ve alanın sınırlarının tekrar eski haline getirilmesini talep ediyor. Katılıyorsan, imzanı ekleyip paylaşabilirsin.

Engelliler ve gözardı edilen hakları: Bir bir maaşları feshediliyor gelir kriteri yüzünden

Bu kampanyayı başlatan Tarık, engelli hakları için mücadele eden, kendisi de bedensel engelli bir vatandaş. Var olan yasaya göre, engelli bireylerin yaşadığı evde hane geliri kişi başı 852 TL ve üzerindeyse, engelli bireyin aylığı kesiliyor. Bu kriterin günümüz şartlarına uygun olmadığını söyleyen Tarık, düzenlenmesini talep ediyor. Sen de, engelli aylığının başka bireylerin geliri üzerinden belirlenmemesi gerektiğini düşünüyorsan, imzanı ekleyebilirsin. 

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
June 13, 2021 8:04 am