Blog

Change.org Türkiye Değişim Raporu 2020

Change.org Türkiye’de 2020 yılında başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, Türkiye’de insanların hangi alanda daha fazla değişim istediğini ortaya koyuyor.

Kampanyalara katılım oranları (imza sayıları), başarı kazanan kampanyalar ve kampanyaların mücadele alanlarına göre dağılımı, toplumun ihtiyaç ve taleplerini anlamak için önemli ipuçları barındırıyor.

Rapor’dan öne çıkanlar

Başarılı kampanyalarda artış 
2020’de, istenen değişimi sağlayarak başarıya ulaşan kampanya sayısından artış gözlendi. 2019’da başarı olarak ilan edilen kampanya sayısı 168’ken, 2020’de bu sayı 295’e çıktı. 

En fazla kampanya ve imza sağlık için…
Bu yıl, en fazla kampanya sağlık için başlatıldı. En fazla imza da, sağlık için atıldı. 3985 kampanyada toplam 5 milyon 848 bin 595 imza atıldı. Talepler ağırlıklı olarak, SMA, kanser gibi ölümcül hastalıkların pahalı tedavilerinin SGK tarafından ödenmesi üzerineydi. Sağlık için başlatılan 22 kampanya başarıyla sonuçlandı. 

Yeni bir mücadele alanı: Covid-19
Covid-19 pandemisinin hayatımıza girmesiyle, Change.org’da başlatılan kampanyaların hem sayısı hem çeşitliliği artış gösterdi. Virüsün yayılımını önlemek için kısıtlama talepleri, öğrencilerin eğitimde yaşadığı zorluk ve eşitsizlikler, ekonomik zorluk yaşayan esnafın talepleri bu alanda ön plana çıkan kampanyalar arasındaydı. Covid-19’la ilgili toplam 1647 kampanya başlatıldı. 

En fazla imzalanan kampanya: İstanbul Sözleşmesi Uygulansın
İstanbul Sözleşmesi’nin etkin şekilde uygulanmasını talep eden kampanya 511.335 imzayla 2020’nin en fazla imzalanan kampanyası oldu. Türkiye’nin, kadına yönelik şiddeti önlemek için taraf olduğu bu sözleşmeden çekilmesinin gündeme gelmesi üzerine, Sözleşme’yi savunmak için her türlü platformda mücadele eden kadınlar, Change.org’u da aktif şekilde kullandı. Kampanya İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerine çevrilerek, yurt dışından da destek buldu. Oluşan yoğun kamuoyu baskısıyla, Türkiye Sözleşme’den çekilme tartışmalarını kenara bıraktı. Bu kampanyada toplanan imzalar, Kasım ayında TBMM’ye teslim edildi. Kampanya, sözleşmenin etkin şekilde uygulanması için sürüyor. 

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
December 28, 2020 12:04 pm