Kampanya rehberi

Medyayla iletişime geç

Karar vericiler genelde basına yansıyan haberler konusunda hassastırlar. Bu yüzden kampanyanın haberlerinin çıkmasını sağlamak karar vericileri etkilemenin önemli yöntemlerinden biridir. 

Kampanyanın basında yer almasını sağlamak için izleyebileceğin adımlardan bazıları: 

  • Adım 1: Basına çıkmasını istediğin hikayeni yaz
  • Adım 2: Muhabirlere ulaş
  • Adım 3: Güzel bir röportaj ver
  • Adım 4: Basından en iyi şekilde yararlanmaya bak

 

Adım 1: Basına çıkmasını istediğin hikayeni yaz

Bugünlerde haberlerde olan bir konuyla kampanyan arasında bir alaka kurarak, yaklaşan bir karar anını ya da önemli bir tarihi belirtere ya da kampanyanı yaklaşmakta olan özel bir günle ilişkilendirerek haber yapılmasını sağlayabilirsin.

Zamanlama her şeydir

Kampanyanın neden ‘şu anda’ haber yapılmasını önemli olduğunu göstermen gerekir. Bugünlerde haberlerde olan bir konuyla kampanyan arasında bir alaka kurarak, yaklaşan bir karar anını ya da önemli bir tarihi belirtere ya da kampanyanı yaklaşmakta olan özel bir günle ilişkilendirerek haber yapılmasını sağlayabilirsin. Aynı zamanda, kampanyandaki önemli bir anı ya da ivme kazandığı anı şöyle bir cümle ile vurgulayarak basının dikkatini çekmeyi başarabilirsin: ‘’Kampanya hızla ilerliyor! son 24 saatte tam 250 imza adı bile.’’

Konum önemlidir

Kampanyan eğer belli bir bölgeyi ilgilendiriyorsa, bu bölgede çalışan muhabir ya da gazetecilere ulaşmaya çalış. Kampanyanla ilgilenme ihtimalleri çok daha fazladır. İlgili gazeteciyi bulmak için gazete ya da televizyonların genel merkezlerini arayarak bilgi alabilirsin ya da bir google aramasıyla ulaşmaya çalışabilirsin. 

Hikayenin neden önemli olduğunu açıkla

Konudan ne kadar çok insan etkilenirse hikaye de o kadar ikna edici olur. Çözmeye çalıştığın sorundan kaç kişinin etkilendiğini açıkla. 

İkna edici bir hikaye anlat

En iyi kampanya haberleri, konusunu kişisel hikayelerden alan kampanyalardan çıkar. Bu yüzden, kampanya sevgi, yaşanan kayıplar, aile gibi konular üzerine hikayeler ekle. Kampanyanı imzalayan ya da tweetleyen ünlü isimlerden mutlaka bahset. Hikayeni okuyucular için daha anlamlı ve ilgi çekici kılacak öğeleri öne çıkar.

Örnek: Bu haberde Dilek, kendi hikayesinden yola çıkarak başlattığı kampanyadan bahsediyor: https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/izmir/izmirli-dilek-bobrek-nakli-olmayi-bekliyor-41157804

Fotoğrafları, videoları ve etkinlikleri öne çıkar

Fotoğraflar, videolar ve canlı ses kayıtları hikayeyi çok daha ilgi çekici hale getirir. Kampanyanla alakalı herhangi bir fotoğrafı, videoyu ya da ses kaydını mutlaka basınla paylaş. Aynı zamanda, mahkeme, gösteri, karar günü gibi kampanyanın gidişatını etkileyebilecek tüm önemli günleri mutlaka belirt. Sadece, bunları yaparken dikkat et de gazetecilerin e-posta kutuları aşırı büyük boyutlu postalarla dolup taşmasın. Mümkün olduğunda derli toplu bir biçimde ulaştır elindekileri. 

Elinde mutlaka kanıtın olsun

Bazı gazeteciler hikayenin doğruluğunu teyit etmek isterler. Hikayeni doğrulamak ve desteklemek için elinde bulunan dosyaları, e-postaları, videoları ve güvenilir kişilerin iletişim bilgilerini hazırda bulundur. 


Ev ödevini yapmadan gitme

Kampanyanın konusu ile alakalı hangi gazetecilerin olduğunu, hangilerinin en çok ilgileneceğini bul. Yerel gazeteleri oku, radyo dinle, haberleri izle ve internette arama yaparak konunla iligli muhabirleri bulmaya çalış.  

Önden bir e-posta gönder

Kampanyandan ve kendinden bahsetmek ve ilgilerini çekmek için kısa bir e-posta gönder. 

Örnek:

Konu: İstanbul’un tek nizami jimnastik salonu kapanma teklikesi ile karşı karşıya

Merhaba, ben Kartal, küçük yaştan beri her türlü zorluğa rağmen desteklediğimiz, severek jimnastik yapan bir kızım var. İstanbul’un tek düzgün ve yetkin jimnastik salonu kapatılırsa yıllarını jimnastiğe veren bütün çocuklar açıkta kalacak. Hem imkanları olsa çok başarılı sporcular olabilecekken önleri kesilecek hem de yıllarını verdikleri bir alan bir anda yok olacak. 

Kısa bir süre önce Change.org’da bu konuda bir imza kampanyası başlattım ve diğer minik sporcuların ailelerinin de desteğini alarak 412 imzaya ulaştık. 

Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz: https://www.change.org/p/gsb-suatkilic-jimnastik-spor-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-istanbul-ba%C4%9Flarba%C5%9F%C4%B1-jimnastik-salonu-kapat%C4%B1lmas%C4%B1n

Lütfen kampanyaya göz atın ve fikrinizi söyleyin. Bana her zaman (581) 9876543 numaralı telefondan ya da e-posta ile ulaşabilirsiniz. 

Konunun takibini yap

Eğer e-posta gönderdikten birkaç saat sonra bir yanıt almadıysan muhabiri ya da çalıştığı kurumun haber masasını arayabilir ya da ilgilerini çekmek için tweet atarak ulaşmayı deneyebilisin. 

Israrcı ol

Tek bir yerde haberi çıksın diye elindeki hikayeyi 10-20 mecraya ve gazeteciye göndermek hiç de nadir görülen bir durum değildir. Gazetecilerin verdiği yanıtlara kulağını aç, ulaşmaya çalıştığın gazetecileri yeniden gözden geçir ve gerekirse ele/değiştir ve birkaç hafta içinde yeni bir e-posta göndererek başta e-posta gönderdiğin gazetecileri kampanyandaki gelişmelerden haberdar et. 

Gözün basında olsun

Bazen gazeteciler onlar gönderdiğin e-postadan ve bilgiden yola çıkarak bir haber yazarlar ve seni aram gereği duymazlar. Google’da alarm kurarak (haberlerden haberdar olmak için belli kelimeleri girerek takibe almak) ya da devamlı basını takip ederek kampanyanla ilgili hiçbir haberi kaçırma. 


Adım 3: Güzel bir röportaj ver

Pek çok gazeteci kampanyan ve hikayen hakkında seninle konuşmak isteyecek. Gazeteciler, samimi, tutkulu ve hikayenin merkezinde yer alan sıradan insanlara bayılırlar. İster basılı medya için olsun isterse radyo ya da televizyon, bu ipuçları iletmek istediğin mesajı gazetecilere vermene yardımcı olacak. 

3 ana noktan olsun

Eğer hangi ne söylemek istediğin kafanda netse, hangi soru sorulursa sorulsun mesajını iletmen mümkün olur. Vurgulamak istediğin 3 önemli noktaya önceden karar ver ve hayalinde röportaj sorularını vermek istediğin cevabı verebilmek için nasıl kendi bahsetmek istediğin konulara çekebileceğini düşün. 

Örnek:

  1. Nokta: İstanbul’un tek nizami jimnastik salonu kapanma tehlikesi altında. 3-25 yaş arası çocuk ve genç jimnastikçiler açıkta kalacak. 
  2. Nokta: Salon Türkiye’de parmakla gösterilen, İstanbul’da bir benzeri olmayan ve çok sayıda çocuğa spor imkanı sağlayan bir jimnastik salonu herhangi bir spor alanı değil. Burası kapanırsa başka yerde devam edilemez. 
  3. Nokta: Change.org’da bu konu ile ilgil başlattığım kampanya 500 imzayı geçti ve bu salonla ilgili karar verilene kadar hala vaktimiz var. 

Change.org kampanyandan bahset

Gazetecilerle görüşürken mutlaka Change.org kampanyandan bahset. İnsanlardan aldığın desteği göstermek hem talebinin haklı ve mantıklı olduğunu vurgular hem de yeni destekçilerin katılmasını sağlar. Konudan haberdar olup ilgi duyan bir okuyucu/dinleyici kampanya sayfana ulaşıp imza atabilir. 


 

Adım 4: Basından en iyi şekilde yararlanmaya bak

Basında yer almak, haber olmak başlı başına harika bir durumken, şu basit adımları uygulayarak çıkan haberlerinin etkisini katlayabilirsin. 

Teşekkür et! 

Gazeteci ile görüşmenden sonra kısa bir teşekkür notu gönder ve içine kampanyandaki son durumu anlatan birkaç cümle iliştir. Eğer gazeteciler kendilerini takdir edilmiş ve haberdar edilmiş hissederlerse, kampanyanla ilgili tekrar haber yapmak isteme ihtimalleri yükselir. 

Destekçilerini haberdar et

Basında yer almak heyecan vericidir, bu haberi mutlaka destekçilerinle de paylaşmalısın. “Bir güncelleme gönder” seçeneğiyle kampanyana imza atan herkese email gönderebildiğini unutma. Aynı zamanda çıkan haberleri sosyal medya hesaplarından da paylaşıp destekçilerinden de aynısnı yapmalarını isteyebilirsin. Böylece senden haberleri alan destekçilerin sosyal medya paylaşımı yaparak konuya daha çok ilgi çekebilirler.

Çıkan haberleri karar vericine gönder

Basında yer alan haberleri, radyo ya da televizyon yayını linklerini kısa bir e-posta ile karar vericine göndermek onlardan bir toplantı sözü almana ya da karar vericinin harekete geçmesini sağlamana yardımcı olabilir. 

Basını kullan, basında daha çok yer al

Yerel basında yer almış bir haberi bölgesel ya da ulusal basına iletmek daha kapsamlı haberlerin yapılmasının yolunu açar. Bu yüzden küçük büyük demeden çıkan haberleri derleyip daha büyük medya kuruluşlarına ya da daha etkili gazetecilere ilet.

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
November 5, 2020 6:38 am