Kampanya rehberi

Kampanyanı nasıl başarıya ulaştırırsın?

Etkili bir kampanya başlatmana ve çok sayıda imza toplamana rağmen istediğin değişim gerçekleşmemiş olabilir. Kampanyana imza atan insanlardan aldığın güçle, yapabileceğin pek çok şey daha var.

Karar vericin hakkında araştırma yap.

Karar verici (istediğin değişimi gerçekleştirecek kişi ya da kurum) ne gibi şeylerden etkilenir?
Eğer karar verici bir kurumsa, bu kurumun içinde kimler var? Kurumun genel email adresine ulaşmak yerine, yetkili isimlere tek tek ulaşmayı deneyebilirsin.
Kurumun ekonomik ilişkilerini incele. Eğer bu kurum bir şirketse, şirkete fon sağlayanlar kimler? ya da müşterileri kimler, bu bilgileri araştır?

ÖRNEK:
Change.org/AlamosGold adresinde, Alamos Gold firmasının Kaz Dağları’ndan çekilmesi için bir kampanya yürüten Simge Topaloğlu, şirketin hissedarlarının iletişim bilgilerine ulaştı ve imzalayan kişileri, bu email adresine email atmaya çağırdı:

Karar vericinin sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların altına kampanya linkini sık sık paylaşarak talebinizi duymalarını sağla. 

Örneğin talebin X şirketindense, o şirketin Facebook ve twitterda yaptığı paylaşımların altında kampanyanı paylaşarak kampanyanı hatırlatabilirsin. İmza atanlara güncelleme atarak onların da aynısını yapmasını rica edebilirsin ve karar vericin bir anda pek çok kişinin talebiyle karşı karşıya kalır. 

Kampanya açtığınız konuda çalışma yapan bir sivil toplum kuruluşu varsa, danışma ya da destek talep etmek için bu kurumlarla iletişime geç.

ÖRNEK: Gazi Üniversitesi rektörlüğü Alkol ve Madde Bağımlılık Ünitesi’nin kapatılmaması için başlatılan kampanyaya Türk Psikologlar Derneği destek verdi ve başarıya ulaşıldı.


Basınla iletişime geçerek kampanyanın haberleştirilmesini sağla. Kampanya linkini habere eklemelerini hatırlat:

Eğer sosyal medya üzerinden yanıt alamazsan, karar vericiden randevu talep edip, imzaları elden teslim edebilirsin.

Bunun için mutlaka iyi bir hazırlık yap:

Devlet birimleri, şirketler ve diğer kuruluşlar genelde karmaşık yapılardır ve bir görevin başındaki kişi aslında o konuda karar verme yetkisine sahip olan kişi olmayabilir. Araştırma yap ve sana yardım edebilecek kişinin adına ulaşana kadar sorup soruşturmaya devam et. Ulaşman gereken kişiyi böyle bulabilirsin.

Asistanlardan ve idari personelden yararlan.
Eğer bir devlet yetkilisine ya da şirket yöneticisine yönelik kampanya yürütüyorsan karar vericine doğrudan ulaşman zor olabilir. İlgili kurumun web sitesini inceleyerek ekipten birilerinin iletişim bilgilerine ya da yönetici asistanlarına ulaşmayı dene.

Karar vericinle buluşacağını destekçilerine duyur


Karar vericinle yapacağın toplantıyı ayarladığında (ya da imza teslimini organize ettiğinde) destekçilerini haberdar et. Hem imzacıların seni heyecanla destekler hem de böyle bir buluşmayı halka açık bir halde duyurmak karar vericinin katılımını garanti altına alır, cayamaz.

Yazar Buket Uzuner, Change.org/BodrumYunusparkinaHayir kampanyasının imzalarını Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teslim ediyor.

Kampanyanı sokakta da görünür hale getir

Eğer belli bir bütçen varsa, kampanyanla ilgili broşür ya da küçük afişler yaptırarak, ilgili olabileceği yerlere dağıtabilirsin.

ÖRNEK: 

Kampanya açtığın konuyla ilgilenebilecek ünlü isimlere sosyal medya aracılığıyla ulaşıp, kampanyayı paylaşmalarını rica edebilirsin.

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
September 17, 2020 6:43 am