Kampanya rehberi

Rehber: Kampanyanı paylaş

Kampanyanı oluşturduğuna göre, artık imza toplayıp bu konuda bir farkındalık yaratmaya ve amaçladığın değişim için destek toplamaya ihtiyacın var. Peki bunu başarmanın en doğru yolları nelerdir?
Hedefine ulaşmak için ihtiyacın olan imzaları toplamana yarayacak, kampanyanı çevrendekilerle ve seninle aynı şeyi önemseyen diğer insanlarla paylaşmanı sağlayacak en etkili yolları senin için derledik.

  • Sosyal medyada paylaş
  • Kampanyanı e-posta yoluyla paylaş
  • Kampanyanı Whatsapp aracılığıyla paylaş
  • Sosyal medyada tartışmalara, forumlara, FB gruplarına katıl
  • Kampanyan için bir #etiket oluştur

Sosyal medyada paylaş

Başlattığın kampanyanın “yönetici ekranı”nda göreceğin aşağıdaki bölümden, kampanyanı kolayca sosyal medya hesaplarında, whatsapp’ta ya da email aracılığıyla paylaşabilirsin.

Facebook ve Twitter’da mümkün olan en çok kişiye ulaşabilmen için, bu yöntemi birden çok kez kullanmanı öneriyoruz. Ne zaman kampanyanı tekrar paylaşmak istersen, kampanya sayfasına gelip ‘Kampanyayı paylaş’ butonuna tıklaman yeterli. Ayrıca, her paylaşım sırasında kişisel bir not ekleyerek sosyal medyada o arkadaşlarına ve takipçilerini son durumdan haberdar edebilirsin.

ÇOK ÖNEMLİ: Etiketleri unutma

Kampanyanı Facebook ve Twitter’da paylaşırken unutmaman gereken bir nokta, karar vericini etiketlemek. Günümüzde muhataplara (karar vericilere) ulaşmanın en kolay yolu sosyal medya. Kampanyanı paylaşırken muhataplarını etiketlemen, paylaşım etkileşim aldıkça bu talebin ilgili kişilerce görünmesini sağlayacak.
Kampanyanda “PAYLAŞIM BAŞLIĞI” adlı bölüme, karar vericinin Twitter adresini eklersen, kampanyan Twitter’da paylaşıldıkça karar vericin de etiketlenir.

ÖRNEK:

Kampanyanı başlattıktan sonra paylaşım başlığını editlemek için yapman gereken, kampanyanın yönetici panelinde sol üstte “menü” bölümüne tıklamak. Açılan bölümde, “Kampanyanı düzenle” bölümüne tıklamak. Açılan ekranda, kampanyanla ilgili her şeyi yeniden düzenleyebilirsin.
Yukarıdaki örnekte gördüğün, bu başlık altında yer alan metin, insanlar sosyal medyada kampanyanı paylaştıkça kullanacakları hazır metindir. Buraya örnekte olduğu gibi @xxx şeklinde karar vericinin twitter adresini eklersen, her paylaşımda muhatabın etiketlenecek.

Kampanyanı kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmanın yanında yapabileceklerin:

  • Facebook’ta kampanyanın konusuyla ya da konumuyla ilgili olan gruplara katıl ve kampanyanı oradakilerle paylaş. Örneğin bisiklet yolları talep ediyorsan, bisiklet ve bisiklet sevenlerle ilgili çok sayıda grup bulabilirsin. Ya da yerel bir kampanya yürütüyorsan, ilgili bölgeyi ilgilendiren gruplara üye olup, kampanyanı o sayfalarda paylaşabilirsin.
  • Konunla ilgili olan online mesaj panolarına (forumlara) katıl ve kampanyanı paylaş.
  • Kampanya konunla alakalı haberlerin online sayfalarının altına yorum yaparak kampanyanı paylaş.
  • Etki gücünün yüksek olduğunu düşündüğün kişilere doğrudan Tweet at ve kampanyanı paylaşmalarını iste.

Kampanyanı e-posta yoluyla paylaş

Tıpkı sosyal medyada paylaşmada olduğu gibi, arkadaşlarına, ailene ve çevrendekilere kampanyanı e-posta yolu ile duyurup imzalarını istemek desteği çoğaltmak ve daha çok imza kazanmak için çok iyi bir yoldur. 

Aile ve arkadaşlarından imzalamalarını ve paylaşmalarını istemek, kampanyan için müthiş bir ivme yaratır. Hem seni tanıyor ve amaçladığın konuyu biliyorlar hem de onların desteği senin ve çevrenin bu kampanyayı ne kadar önemsediğini gösterir

İşte örnek bir mesaj: 

Selam, 

‘’Kızımız Arzu’nun hayatını kurtarın’’ kampanyasını az önce imzaladım ve senin imzanı ekleyerek destek olmak isteyebileceğini düşündüm. 

Hedefimiz 500.000 imzaya ulaşmak ve bunun için senin desteğine ihtiyacımız var. Kampanya hakkında detaylı bilgi almak ve imza atmak için bağlantı burada: www.change.org/p/kizimiz-arzu…. 

Kampanyan için bir etiket #hashtag seç

Uzun soluklu bir kampanyan mı olacak? Belki hem bireyler hem de topluluklar bu konu hakkında tweetler atmak isteyecek? Kampanyan için bir etiket oluştur ki bu konuyla ilgilenen insanlar hem kampanyayla ilgili haberleri takip edebilsin hem de sosyal medyada birbiri ile iletişime geçebilsin.
Etkinlikler ve eylemler için etiketler olabildiğince kısa olmalı ve mümkün olduğunca erken yayılmaya başlanmalı. Kısaltmalar sorun olmaz. (Örneğin: #İBG16 yazarak İstanbul Bisikletliler Günleri 2016 yerine kullanabilirsin) Daha kapsamlı kampanyalar için etiketler biraz daha uzun olabilir ve karar vericinin adını içerebilir.
Örneğin: Facebook’un tecavüz ve kadına şiddet içeren sayfaları kaldırmayı reddetmesi üzerine, #BuHiçHoşDeğilFacebook etiketi oluşturulmuş ve yayılmıştı. Bunun sonucunda Facebook yetkilileri kampanya sahibinden bir görüşme talep etmişti.

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
July 24, 2020 2:07 pm