Kampanya rehberi

Rehber: Kampanyanı başlat

https://www.change.org/start-a-petition

Bu yazıda, kampanya başlatırken dikkat etmen gereken önemli noktalara değineceğiz.

Kampanya metninin ve görselinin kalitesi, istediğin değişime ulaşman için çok önemlidir.
Akılda kalıcı bir başlık seçerek, etkileyici bir görsel ekleyerek, karar vericini dikkatlice seçerek ve güçlü bir anlatım dili kullanarak daha fazla kişinin desteğini alacak ve başarıya ulaşacak bir kampanya oluşturabilirsin.

Kampanyanı mümkün olan en iyi hali ile başlatmak için:

  • Başlığını belirle
  • Karar Vericini seç
  • Hikayeni anlat
  • Bir görsel seç

Başlığını belirle:

Kampanyanın başlığı, okuyucuların ilgisini çekmek için ve amacının ne olduğunu anlatmak için ilk fırsattır.

Kısa ve net ol:

Kampanyanın başlığı, insanların sosyal medya paylaşımlarında da göreceği kısımdır. Bu yüzden başlığı 10 kelimeden kısa tutmaya özen göster ve başlık kendi başına kampanyanın ne üzerine olduğunu anlatsın.

Örnek: İstanbul metrosu 24 saat hizmet versin.

Çözüme odaklan:

Mümkünse kampanya başlığında çözüm önerini de sun. Yukarıdaki örnek, sadece “İstanbul’da 24 saat ulaşım yok” olsaydı, çözüm önerin konusunda yeterince açıklayıcı olmazdı.

Karar Vericini Doğru Seç:

Kampanyanda istediğin değişimi gerçekleştirebileceğin kişiyi doğru belirlemek çok önemlidir. İstediğin değişimden sorumlu kurum Belediye mi yoksa bir Bakanlık mı yoksa Cumhurbaşkanlığı mı? Bunu araştırarak tespit ettikten sonra, ilgili kurumun başındaki kişiyi de doğrudan muhatap olarak ekleyebilirsin.
Örneğin, hem X Belediyesini, hem de X Belediye Başkanı’nı doğrudan karar vericilerin yani muhatapların arasına ekleyebilirsin.

Doğru karar vericiyi seçip e-posta adresini ekleyerek muhatabını kampanyadan haberdar edebilirsin. Kampanyanın imzaları, Change.org’da “Karar verici” bölümündeki email adresi bölümüne gireceğin adrese gönderilecek, imzalar arttıkça karar verici bilgilendirilecektir.

Doğru email adresini girersen, o adrese kampanya hakkında email gönderilecek.

E-posta adreslerini nasıl bulabilirsin? 

Kampanyan hazır olup imza almaya başladığında, Change.org otomatik olarak karar vericini haberdar eder. Bu yüzden, seçtiğin muhatabın geçerli e-posta adresini kaydetmen çok önemli. E-posta adresini bulmak için:

  • İnternette arama yapıp konferans sunumları ya da yönetim kurulu kararları gibi dokümanların PDF dosyalarını bulup inceleyebilirsin.
  • İlgili kurumun web sitesini inceleyebilirsin.
  • Şirket çalışanıysa bu kişi, şirketin e-posta formatını öğrenip çeşitli denemeler yapabilirsin. Örneğin: Ali Yıldız isimli birine ulaşmak için, ayildiz@şirketismi.com, aliyildiz@şirketismi.com, a.yildiz@şirketismi.com , yildiz@şirketismi.com adreslerini deneyebilirsin. Geri dönüş hatası vermeyen e-posta adresi doğru olandır!
  • Telefon edip sorabilirsin

Hikayeni anlat/Kampanya metnini oluştur

İyi bir film izlerken bütün dikkatimizi veririz ve film bizi içine alır çünkü başarılı bir hikaye, iyi bir anlatıcılığın her öğesini içinde barındırır. Kampanyalar da öyledir.

Kampanyanın ‘ana karakterlerini’ belirle:
Çözüme ulaştırmak istediğin sorun seni ya da bir yakınını doğrudan ilgilendiriyorsa, kendi hikayeni ya da sözünü ettiğin kişinin hikayesini anlat. Bu kişiyi okuyuculara tanıt. Sorundan nasıl etkilendiğinden bahset. Karakterler eylemleri ile hikayeyi ileriki aşamalara taşırlar. Eğer hikayede bir sorun karşısında harıl harıl çözüm arayan bir insan varsa, o karakterle empati yaparız.
Örneğin, aşağıdaki kampanyada Dilek, kendi hikayesinden yola çıkarak “Organ Bağışının Otomatik Olması” talebiyle bir kampanya yürütüyor.

Eğer bu kampanyada Dilek kendisinde hiç bahsetmeyip, sadece neden otomatik organ bağışı talep ettiğini açıklasaydı, bu kadar çok kişiye ulaşamazdı. 

Yaşanan sorun nedeniyle kimlerin nasıl olumsuz etkilendiğini anlat:

Kişisel hikayeler etkileyicidir evet. Ancak kampanyada talebin, benzer ya da aynı sorunu yaşayan herkes için olursa daha etkili olur. Kimlerin, neden ve ne şekilde bu sorundan etkilendiğini anlat.

Çözümü sun:
Kampanya metni mutlaka talebi ve çözüm önerisini içermelidir. Örneğin yine yukarıdaki örnekteki kampanya “Ülkemizde organ nakli bekleyen çok fazla hasta var, buna çözüm bulunsun” demek yerine, daha fazla organ bağışı yapılabilmesi için bir çözüm sunuyor.
Sen de kampanyanda gerçekleşecek olumlu değişimle, kimlerin nasıl olumlu etkileneceğini, bunun topluma faydasını anlatabilirsin.

Bir görsel seç

Başlığınla beraber, seçeceğin görsel de insanların kampanyanda ilk olarak göreceği şeylerden bir olacak. Hem de, seçeceğin bu görsel, kampanyan imzacılar tarafından paylaşıldıkça sosyal medyada yayılacak olan görsel oluyor. 

Duyguyu göster
İyi bir fotoğraf, kampanyanın vermek istediği duyguyu yakalar ve hikayeni bir anda anlatıverir. İçinde insanların ya da hayvanların olduğu fotoğraflar daha etkilidir.

Etkili görsel kullanımına birkaç örnek

İlaç görseli yerine, etkilenen çocuğun görselinin kullanılması:

Havai fişek görseli yerine, etkilenen bir kuşun görselinin kullanılması:

Yazılı/Sloganlı görsel kullanımı: Kampanyanı yeterince iyi anlatacak bir görsel bulamazsan, bulacağın bir görsel üzerine kampanya talebini yazılı olarak ekleyebilirsin.

Daha büyük görsel, daha iyidir

1600×900 piksel ya da daha yüksek ölçülerde görseller yüklemeye özen göster. Böylece görselin her tür ekran boyutunda güzel görünecektir. 

Change.org kampanya sayfaları için yatay görsel kullanımı daha uygundur. Tam boyutu 1200×675’tir.

İnternette görsel ara

En iyi fotoğraf kendi sahip olduğun fotoğraftır. Ama elinde konuyla alakalı bir fotoğraf yoksa internette arama yapabilirsin. Arama araçları bölümünden boyut özelliğini seç ve sahibinin kullanıma izin verdiği büyük boyutta görselleri bul.

Yalnız fotoğrafın kullanımının senin için yasal sonuçlar doğurmayacağından emin ol. Özellikle insanların yüzlerinin göründüğü fotoğrafları kullanıyorsan, (haberlerde çıkmış bir fotoğraf değilse) insanların izninin olması çok önemli. 

Çocuk fotoğrafı kullanacaksan, mutlaka izinli olmalıdır. 

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
July 24, 2020 1:51 pm