Blog

Kampanyam Nasıl Daha Etkili Olur?

CHANGE.ORG KAMPANYANI NASIL BAŞARIYA ULAŞTIRIRSIN?

“Bütün büyük değişimler, bir hayalperestle başlar. Dünyayı değiştirmek için gereken sabır, güç ve tutku senin içinde!” Harriet Tubman

İyi bir kampanya yürütmek için öncelikle neyi değiştirmek istediğini iyi düşün, bunu neden istediğini ve gerçekten olabilecek bir şey olup olmadığını

Kendine bir hedef belirle

Hedefinin iyi bir kampanya hedefi olup olmadığını anlamak için kendine şu soruları sorabilirsin? 

Hedefin tanımlanabiliyor mu?

Hedefin net bir şekilde tanımlanabilir olmalı, bir cümleyle herkese anlatabilmelisin.

Tanımlanabilen bir hedef örneği: Tip1 Diyabet Hastası çocukların kullanmakta olduğu sensörler SGK tarafından karşılansın

Yukarıdaki örnekte, ihtiyaç, değişmesi gereken şey, bu değişimin kimin için gerçekleşeceği ve kim tarafından gerçekleştirileceği net olarak tanımlanmış. 

Ölçülebilir mi? Başarılı olup olmayacağımı nasıl anlayacağım. 

Başarılı Olup Olmadığını Ölçebilmelisin. Somut bir talebin olmalı. Örneğin toplumda X konuda bilinç oluşturmak çok ölçülebilir bir hedef olmayabilir, çünkü bilincin oluşup oluşmadığını ölçmek o kadar kolay değildir. 

Ulaşılabilir mi?

İmkansızı hedefle ama imkanlı olandan başla 🙂

Örneğin, şiddeti sona erdirmek yakın bir gelecekte ulaşılabilir bir hedef olmayabilir ama şiddeti sona erdirecek çözüm önerilerin için kampanya açabilirsin. 

Örnek: “Hayvana Şiddet Suç Sayılsın ve bu konudaki kanunda gerekli değişiklik yapılsın” Hayvana şiddetin önlenmesi için iyi bir hedef olabilir. 

Hedefin gerçekçi bir ihtiyaca yönelik mi? Hem akla hem gönüllere hitap ediyor mu? 

Hedefin senin kişisel ihtiyaçlarını değil, toplumun belli bir kesimini ya da tamamını ilgilendiren bir sorunla ilgili olmalı ve insanların hem kalbine hem de aklına hitap edebilmeli. 

Change.org’da kampanya başlatmak

Kampanya Mesajı:

Kısa net ve anlaşılır bir kampanya mesajı seç. Başlıkta herkesin bilmeyebileceği kısaltmalardan kaçın.

Örn: X bölgesinde ÇED raporu onaylanmamalı şeklinde bir başlıkta ÇED kısaltmasının açılımını herkes bilmiyor olabilir. 

Kısa Net Başlık Örneği:

Kampanya metni: 

Kampanya metnini hazırlarken ilk paragrafta neyi neden istediğin net olsun. Lafı çok fazla uzatmadan, en önemli noktalara değindiğinden emin ol. Metinde paragraflar açmak, Türkçeyi doğru ve düzgün kullanmak, öne çıkarmak istediğin noktalarda “bold” karakterler kullanmak okunurluğu kolaylaştıracaktır. 

Karar Vericiler

Change.org’da kampanya başlatırken senden görmek istediğin değişimi kimin gerçekleştirebileceğini yazman isteniyor. Bu, seslendiğin yetkili kurum anlamına geliyor. Bunun kim olduğunu araştırman gerekebilir. Örneğin istediğin değişiklik Belediyelerin yetki alanında mı, valiliğin mi? 

Change.org kampanyalarında, ilgili kişi ve kurumların email bilgilerini yazman, imza kampanyasının bu kişilere ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ilgili kurum ya da kişinin email adresini kampanyana eklemeyi unutma. Karar vericiler birden fazla olabilir. 

KAMPANYANI NASIL BÜYÜTECEKSİN?

  • Çevrende, konuyla ilgilenebilecek herkesle kampanyanı paylaş 
  • Kampanyanı kendi sosyal medya hesaplarında paylaş. Kampanyayı sosyal medyada paylaşırken karar vericinin ilgili mecradaki sosyal medya hesabını etiketlemeyi unutma.
  • Güncelleme yayımla:  Change.org kampanyalarında paylaşacağın bir güncelleme tüm imza verenlere e-posta olarak gönderilir. Kampanyana inanmış kişilere gidecek bir eposta, imzacı sayısını büyütmek için çok değerli. Bu kişilerden kampanyayı çevrelerindeki insanlarla ve sosyal medya hesaplarında daha fazla paylaşmasını isteyebilirsiniz. Bu güncelleme fonksiyonunu ayrıca yeni bir haber olduğunda, bir organizasyona davet gibi duyurular için kullanabilirsiniz. 

Örnek: 

  • Kampanyayı daha fazla kişiye ulaştırmak için Facebook’ta bölgeni ilgilendiren gruplara üye olarak bu sayfalarda kampanyanı paylaş. 
  • Karar vericinin sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların altına kampanya linkini sık sık paylaşarak talebinizi duymalarını sağla. 
  • Kampanya açtığınız konuda çalışma yapan bir sivil toplum kuruluşu varsa, danışma ya da destek talep etmek için bu kurumlarla iletişime geç. 
  • Yerel basınla iletişime geçerek kampanyanın haberleştirilmesini sağla. Kampanya linkini habere eklemelerini hatırlat:

https://www.samsunhaber.com/samsun-haber/carsamba-ciftci-platformu-kuruldu-kurulur-kurulmaz-imza-kampanyasi-h50764.html

  • Eğer sosyal medya üzerinden yanıt alamazsan, karar vericiden randevu talep edip, imzaları elden teslim edebilirsin. 

Yazar Buket Uzuner, Change.org/BodrumYunusparkinaHayir kampanyasının imzalarını Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teslim ediyor. 

  • Kampanya açtığın konuyla ilgilenebilecek ünlülere sosyal medya aracılığıyla ulaşıp, kampanyayı paylaşmalarını rica edebilirsin. 
Written by
Change.org Türkiye Ekibi
January 24, 2020 5:36 am