Blog

Change.org Gerçekleri ve İddialara Yanıtlar

Lütfen Change.org’u komplo teorilerine malzeme yapmayınız. Yapanlara inanmayınız.
Her türlü sorunuz için bize danisma@change.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Change.org Türkiye, kurulduğu 28 Ağustos 2012 tarihinden bu yana ülkemizde çok değerli kampanyalara ev sahipliği yapmış, pek çok imza kampanyasının olumlu sosyal değişimlere neden olması için bir platform sunmuştur. 

Change.org şeffalığı ve hesap verebilirliği, temel kurumsal ilkelerinden biri olarak benimsemiştir ve uygulamaktadır. Change.org Türkiye 2015-18 yıllık etki raporlarına buradan ve Türkçe olarak 2018 küresel etki raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Ancak kimi zaman, meyve veren ağaç taşlanır misali, çok haksız ithamlarla karşılaşmakta hatta komplo teorilerine malzeme yapılmaktadır. Bu durum, küçük ekibimizi son derece üzmekte, olumlu sosyal değişim için yola çıkmış değerli kampanya başlatanlara veya imzacılara güvensizlik aşılamaktadır. 

Kimsenin gerçekleri çarpıtarak Change.org’u kendisine malzeme  yapma hakkı olmadığını hatırlatmak isteriz.

Bu amaçla, bizden bilgi almadan, herhangi bir cevap hakkı tanımadan, haksız ve hatta karalayıcı ithamlarda bulunanlara buradan yanıt vermek istiyoruz:

İddia: Change.org’un kurucusu Ben Rattray hukuk fakültesinden terktir.

Gerçek: Öncelikle etse ne olur? Ancak, gerçekte kendisi ABD’nin en iyi okullarından Stanford Üniversitesi’nden 2002 yılında Siyaset Bilimi ve Ekonomi lisansı, ardından LSE – Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimleri Üniversitesi’nden 2003 yılında yüksek lisans derecesi almıştır. Change.org’u arkadaşı ve Stanford Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun Mark Dimas ile 2005 yılında kurmuştur. Change.org Türkiye ise Dr. Uygar Özesmi tarafından 2012 yılında kurulmuştur. Dr. Özesmi, Change.org’un yanı sıra üniversitelerde ders vermekte ve Ashoka Senior Fellow olarak sosyal girişimlere mentorluk yapmaktadır. Daha önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda Çevre Uzmanı olarak çalışmış, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin kurucuları arasında yer almış ve yönetim kurulunda çalışmıştır. Ayrıca CIVICUS – Dünya Sivil Katılım Birliği’nin de yönetim kuruluna 2 dönem seçilmiştir. Doğa Derneği’nin ve Türetim Ekonomisi Derneği’nin kurucu başkanı, TEMA Vakfı’nın genel müdürü ve Greenpeace Akdeniz’in genel direktörü görevlerini yürütmüştür.

İddia: Change.org Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı, Soros tarafından destekleniyor, KGB veya CIA uzantısı, Bilderberg, İlluminati kuruluşu.

Gerçek: Change.org Kamu Yararına Çalışan bağımsız bir Şirket (PBC). Kamu Yararına Çalışan Şirketlerde yönetim kurulu ve yöneticiler karar alırken yasal olarak tüm paydaşları dikkate almak zorundadır – yani bütün kullanıcıları, çalışanları, çevreyi ve halkı. Kamu Yararına Çalışan Şirket (PBC) statümüzün yanı sıra, sertifikalı (B Corp) B Şirketiyiz. B Şirketleri, sosyal ve çevresel problemleri çözmek için bir iş modelleri geliştirirler, kar amacı gütmezler ve sürekli denetlenirler. Kar amacı gütmeyen B Lab denetleme kuruluşu tarafından oluşturulan kurumsal yönetişim, çalışan hakları, topluluk katılımı ve çevresel performans alanlarında, ölçüm, doğrulama ve raporlama içeren düzenli bir denetim (B Etki Değerlendirmesi – BIA) kriterlerini karşılamak zorundadırlar. Gelirinin tamamı kullanıcılarının verdiği küçük desteklerden gelmektedir ve bu destekler açık ve bağımsız bir platform olmasını sağlar.

Ayrıca Change.org Vakfı olarak ikinci bir yapısı daha vardır. Vakıf özellikle Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu’daki Change.org platformu kullanıcıları için ücretsiz tabandan eğitim ve destek sunan, doğal olarak kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Vakıf, küçük bağışlar ve hayır fonları tarafından finanse edilmektedir. PBC’den bağımsız bir yönetim kuruluna, yönetişim yapısına ve yönetime sahiptir.

İddia: Ben Rattray bizim bilgi ve eğilimlerinizi gerekli odaklara satarak yılda 15 milyon doları cebe indirmektedir.

Gerçek: Öncelikle Ben Rattray change.org’un (PBC ve Vakıf) kurucusudur ancak sahibi değildir, PBC hissedarları arasında Reid Hoffman, Bill Gates, Sam Altman gibi isimler vardır. Change.org’un bütün geliri kullanıcılarından gelir, onların katkısıyla ücretsiz çevrimiçi araçlar sunar ve sivil halkın, yani sokaktaki insanın başlattığı kampanyaları desteklemek mümkün olur. Kullanıcıların katkıları platformu özgür, bağımsız ve herkes için erişilebilir kılar. Hizmetler iki şekilde finanse edilir; üyelik (aylık düzenli destek) ve kampanya tanıtımları. Kampanya tanıtım aracı, destekçilere kampanyaları sadece fikirleriyle değil parasal olarak da destekleme ve güçlendirme olanağı tanır. Kullanıcılar imza verdikten sonra destekledikleri kampanyanın daha fazla Change.org kullanıcısı tarafından görülmesi için parasal katkıda bulunabilir veya bulunmaz, tamamen kişisel tercihine bağlıdır. 

İddia: Bilgileriniz, ilgileriniz, adresleriniz change.org vasıtasıyla satılır.

Gerçek: Bu iddia büyük bir suç olup Kişisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde ve Avrupa Birliği GDPR mevzuatı kapsamında uygulanması mümkün değildir. Kaldı ki böyle bir suç işleyecek bir kurumun vermesi söz konusu olan cezalarla varlığını sürdürmesi de mümkün olamaz. Change.org’da kişisel bilgiler saklıdır ve ikinci partilerle kullanıcıların açık ve belgeli izni olmadan kesinlikle paylaşılamaz. 

İddia: Ülkelerin duygu haritasını çıkarıyor. 

Gerçek: Bir duygu haritasının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmamakla birlikte, yıllık olarak çıkarılan ve kamuoyuyla paylaşılan Change.org etki raporlarında o yılın önemli kampanyaları ve ilgi alanları, halkın neler konusunda talepleri olduğu, hangi konuları önemsediği gibi bilgiler yayınlanmaktadır. Bunun da kurumsal bir sorumluluk olarak, şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını görev biliyoruz. Genelde büyük emeklerle hazırlanan bu tip raporlar araştırma şirketleri tarafından kamuoyuyla paylaşılmaz, para karşılığı satılır. Biz kamu yararı gözeten kar amacı gütmeyen bir şirket olduğumuz ve halkın destekleriyle varlığımızı sürdürdüğümüz için bu etki raporlarını herkesle karşılıksız paylaşmayı çok önemsiyoruz.

İddia: Change.org kar amacı gütmüyormuş gibi görünüyor ama politik ve mali lobi gruplarına istediklerini vererek malı götürüyor.

Gerçek: Bu ifade tarzı dahi son derece rencide edici ve hakaret unsuru içeriyor. Bu iddianın hiçbir temeli olmadığını yukarıdaki açıklamalar sanırız yeterince açıklıyor. Kar amacı gütmeyen, kamu yararı bir şirket olan Change.org, tam tersine politik, mali lobi ve çıkar gruplarına karşı sokaktaki vatandaşın veya sivil toplum kuruluşlarının mücadele edebilmesi için imza kampanyaları ve iletişim araçları sunar.

İddia: Change.org, wikileaks ve benzer internet harikaları bir anlamda bir şantaj kurumu olarak çalışmaktalar. Kime hizmet veriyorlarsa, rakip tarafın politikacıları, şirketleri, lobileri ve ‘yola gelmeyenleri’ kampanyalar vasıtasıyla zor duruma düşürülmekte.

Gerçek: Change.org bir açık platformdur, herkes topluluk kurallarına uymak kaydıyla her türden kampanya açabilir. Şantaj, para sızdırmak ya da çıkar sağlamak amacıyla bir kimseyi lekeleyici, kötüleyici, gözden düşürücü bir bilgiyi açıklamak, yaymak tehdidiyle korkutmak veya bu tip kampanyalar açılması durumunda, topluluk kurallarımız gereği veya mahkeme kararlarıyla bunlar kaldırılmaktadır. Change.org üzerinde bir fikrin yanında veya karşısında herkes kampanya başlatabilir, platformumuzda ifade özgürlüğü esastır. Toplumsal dönüşümün de ancak bu şekilde,  demokratik ortam ve ifade özgürlüğü ile mümkün olduğu aşikardır. 

İddia: Bir imza kampanyasına tıkladığınızda, benzer kampanyalara yönlendirilebilir ve ücret ödeyen toplulukların doğrudan temasına açık hale getirilirsiniz.

Gerçek: Bir kampanyaya ilgi gösterip desteklediğinizde, duyarlı olduğunuz ve imzalamak isteyebileceğiniz konular çerçevesinde size sadece başka kampanyalar gösterilmektedir. 

İddia: Change.org’a ücret ödeyenler arasında Uluslararası Af Örgütü, Sierra Club, Credo Wireless gibi 300 çokuluslu müşteri bulunmaktadır. 

Gerçek: Bu sözü edilen 300 adetten de fazla müşterinin tamamı, insan haklarını savunan Af Örgütü veya doğayı koruyan Sierra Club veya çok başarılı bir sosyal sorumluluk projesi yapan Credo gibi kurumlardı. Bu kuruluşlarının konularıyla ilgilenen gönüllü ve destekçi bulmalarına yardımcı olunuyordu. Fakat 2016 senesinde bu hizmet sonlandırıldı. Artık kullanılmamasının nedeni bu kuruluşlar gönüllü ve destekçilere başka sosyal ağlar vasıtasıyla çok daha kolay ve az maliyetli ulaşıyor olmaları. Biz de şu anda kullanıcılarımızın bireysel destekleri ile ayakta duruyoruz.

İddia: Change.org’dan ‘kampanya’ açabilir ve oturduğunuz yerde kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Change.org çok güçlü kampanya araçları sunuyor. Bu araçları kullanarak binlerce kişi başarılı kampanyalar yürüttü ve milyonlarca insanın imzalarıyla olumlu toplumsal değişimlere vesile oldu. Sonuç alan bu kampanyaları daha önce bahsettiğimiz gibi Change.org Türkiye 2015-18 yıllık etki raporunda ve Türkçe olarak 2018 küresel etki raporunda bulabilirsiniz. Sonuç almak için sadece kampanya açmak bazen tek başına yeterli olmayabiliyor. Başarılı bir kampanya için talebiniz net olacak, doğru muhataba yönelik olacak, gerekçeleriniz aklı ve vicdanı ikna edecek. Sonra başarı için çokça paylaşmanız ve paylaştırmanız gerekiyor. Önemli olan yaygınlaştırmak, mesajınızı duyurmak ve kitleleri harekete geçirmek. Başarılı bir kampanya yürütmenin esaslarını burada bulabilirsiniz.

Başarılı bir kampanya yürütmenin esaslarını burada bulabilirsiniz.

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
October 4, 2019 7:02 am