Blog

İklim Krizi’ni çözebilmek için tarihi fırsat

Merhaba,

Change.org olarak hem ülkemizde hem de dünyada sayısız kampanya ile ilgilendik. İnsanlar çözülmesini istedikleri sorunlarla ilgili yüzlerce farklı konuda kampanya başlattı. Bunların içinde başarıya ulaşanlar oldu, ulaşmayanlar da. Ama yaşam bir şekilde devam edebildi. 

Şimdi ise insanlık, tarihin en büyük sınavı ile karşı karşıya: Küresel İklim Krizi. Bu sınavı geçemezsek yaşam insanlık için artık devam etmeyecek. 

Dünyamız fosil yakıtlar nedeniyle sanayi devrimi öncesine göre ortalama 1 derece ısınmış durumda. Bilim insanlarına göre kritik eşik 1,5 derece. Yani dünyamız yarım derece daha fazla ısınırsa bizi bekleyen gelecek felaketlerle dolu. 

İşte bunun için başta 16 yaşındaki Greta Thunberg olmak üzere dünyayı bizden miras alacak gençler birleşerek harekete geçti. Tam 56 haftadır cuma günleri okula gitmek yerine meydanlarda toplanarak politikacılara sorumluluklarını hatırlattılar. 

Şimdi sıra hepimizde. Çünkü iklim krizine çözüm üretebilecek kalan son nesil biziz. Başarısız olursak yeni nesil için iş işten geçmiş olacak. 

İşte bu yüzden 20 Eylül Cuma günü tüm dünyada bu gençlerin taleplerine destek vermek için küresel bir iklim grevi var. İnsanlık belki de ilk defa bu kadar büyük bir hareketle iklim krizine karşı aynı taleple bir araya geliyor:  Evimiz yanıyor. Şimdi yangını konuşmanın değil, söndürmenin zamanı. 

Change.org bu tarihi hareketin küresel ortakları arasında yerini aldı. İşte bu tarihi fırsata katkı koymak için yapabileceklerin: 

*20 Eylül Küresel İklim Grevi’nin resmi iletişim kanalı olan sifirgelecek.org sitesini mutlaka incele. Türkiye’de gerçekleşecek etkinlik ve eylemleri görmek, destek vererek değişimin parçası olmak için buraya tıkla.

*Etkinliklere katılman mümkün değilse Yaz Güvendi’nin bu konuda başlattığı imza kampanyasını oku ve taleplere katılıyorsan mutlaka imzanı ekle. Bunu yapman gerçekten çok önemli çünkü tüm dünyada iklim krizi için toplanan imzalar 23 Eylül’de Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde bir araya gelecek dünya liderlerine iletilecek.  

Türkiye’de ana akım medya ve politikacılar iklim krizi yokmuş gibi davranıyor. Oysa ülkemiz bu dünyanın bir parçası ve önlem alınmazsa burun buruna kalacağımız yok oluş senaryosundan tüm ülkeler gibi Türkiye de etkilenecek. 

Unutma, iklim krizine çözüm üretebilecek kalan son nesil biziz. Bu sınavı birlikte geçmek zorundayız,

Change.org Türkiye’den Barış, Ezgi, Erhan, Gülçin, Yiğit, Uygar 


Written by
Change.org Türkiye Ekibi
September 19, 2019 8:06 am