Blog

Haftanın İklim Haberleri (1-7 Kasım)

40’tan fazla ülke kömür enerjisinden aşamalı olarak çıkmayı kabul etti

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) 40’tan fazla ülke ve yaklaşık 150 kuruluştan oluşan bir koalisyon, 2030’dan itibaren kömürden aşamalı olarak çıkmayı kabul etti.

COP26 Başkanı Alok Sharma, “Bugün, kömürün sonunun yakın olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Anlaşmayı yapan ülkeler arasında kömür kullanımının yaygın olduğu Kanada, Polonya, Ukrayna ve Vietnam gibi ülkeler de bulunuyor. Anlaşmayı en çok destekleyen ülkelerden Birleşik Krallık ise “kömürü tarihe gömme” hedefi taşıyordu.

Öte yandan ABD, Çin, Hindistan ve Japonya dahil olmak üzere birçok önemli ülke kömürden çıkışa dair hala bir tarih belirlemedi. Türkiye de anlaşmaya katılmadı.

Peki anlaşmanın hedefleri neler?

Birleşik Krallık hükümetinin internet sitesinde yayınladığı bildiriye göre anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

  • Yurtiçinde ve yurtdışında yeni kömürlü elektrik üretimine yönelik tüm yatırımları sonlandırmak
  • Temiz enerji üretiminin dağıtımını hızla büyütmek
  • 2030’larda büyük ekonomiler için ve 2040’larda dünyanın geri kalan ekonomileri için kömür enerjisini aşamalı olarak kaldırmak
  • İşçilere ve topluluklara fayda sağlayacak şekilde kömür enerjisinden adil bir geçiş yapmak

Kaynak:

https://tr.euronews.com/2021/11/04/cop26-190-ulke-ve-kurulus-komur-enerjisinden-asamal-olarak-c-kmay-kabul-etti


Küresel karbon emisyonları pandemi öncesi seviyesine yükseldi

Küresel Karbon Projesi raporuna göre, geçtiğimiz yıl COVID – 19 salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamalara bağlı olarak fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonları 2019’a göre yüzde 5,4 düşüş gösterdi.

Bu yıl ise çoğu salgın önleminin kaldırılması, ekonomilerdeki canlanma, kömür ve doğal gaz tüketiminin artması sonucunda emisyonlar tekrar artışa geçti.

Fosil yakıt kaynaklı emisyonlarının bu yılın sonunda geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 artarak 36,4 milyar tona ulaşacağı ve salgın öncesi seviyesine yaklaşacağı öngörülüyor.

ABD ve Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarında 2019’a göre sırasıyla yüzde 3,7 ve 4,2 düşüş görülürken, Çin’in emisyonlarında aynı dönemde yüzde 5,5 artış bekleniyor.

Hindistan’ın karbon emisyonlarının da yüzde 4,4 artacağı hesaplanıyor.

Kaynak: https://www.iklimhaber.org/kuresel-karbon-emisyonlari-pandemi-oncesi-seviyesine-yukseldi/


Ekrem İmamoğlu’ndan #KarbonSıfır kampanyasına destek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un İklim Vizyonu’nu açıkladı.

#İklimAcilDurumu ilan edilmesini talep eden genç iklim aktivistleri, İmamoğlu’ndan İstanbul’un net sıfır politikalarının hayata geçmesini talep etti.

Ekrem İmamoğlu, #Karbon0Dünya1 pankartına “kesinlikle” notu ile imzasını attı ve karbon sıfır politikalarını destekleme ve uygulama taahhüdünde bulundu.

Sen de gençlerin kampanyasına destek olmak için imzala, paylaş:

👉 Change.org/karbonsifir

Fotoğraf: Mahmut Koyaş

COP26 Başkanı Alok Sharma: İklim finansmanı 2025’e kadar 500 milyar doları aşacak

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma, COP26’nın finans gününde düzenlediği basın toplantısında, gelişmiş ülkelerin kırılgan ülkelere sağlayacağı finansmanın 2021 – 2025 döneminde 500 milyar doları aşacağını belirtti.

Gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ülkelere sağlamayı taahhüt ettiği yıllık 100 milyar dolarlık finansman desteği hedefine ulaşılamadığını belirten Sharma, “Maalesef, bu hedef karşılanamadı fakat 2022’de bu hedefe yönelik ilerleme olacak” dedi.

Sharma, söz konusu finansman hedefenin 2023’te yakalanacağını öngördüklerini ifade etti ve ardından “2021-2025 döneminde gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ülkelere sağlayacağı finansmanın 500 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Bugün, iklim eylemi için her zamankinden daha fazla kamu ve özel sektör finansmanı var ama Paris Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmamız için gelişmiş ülkelerin kamu finansmanını harekete geçirmesi çok önemli.” diye konuştu.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/cevre/cop26-baskani-sharma-zayif-ekonomilere-saglanacak-iklim-finansmani-2025e-kadar-500-milyar-dolari-asacak/2411149


15 kurumdan ortak açıklama: Türkiye neden sessiz?

COP26’da Türkiye’nin yeni kömürlü termik santral yapmayacağına ve kömürden çıkış tarihine yönelik bir açıklama yapmamasına 15 kurum şu çağrıda bulundu: ‘COP26 bitmeden yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve kömürden çıkış tarihini açıkla.’

Bir araya gelen 15 kurumun açıklamasına göre, geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım: Kömürden Çıkış 2030” raporuna göre mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve “kirleten öder”  ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ile en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkış doğal seyrinde gerçekleşebileceği belirtildi.

Açıklamada “Türkiye 2053 net sıfır hedefinde kararlıysa kömürden çıkış tarihi açıklamak zorunda; çünkü söz konusu rapor gösteriyor ki mevcut politikarla bu hedefi yakalaması imkansız. Türkiye kömürden çıkış tarihini belirleyip küresel işbirliklerine ne kadar erken katılırsa, bu süreç toplumun geneli için o kadar kazançlı olacak” denildi.

İmzası bulunan kurumlar, Türkiye’nin COP26 bitmeden yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve kömürden çıkış tarihini açıklamasını talep ediyor.

İmzacı kurumlar:

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) 

Bilim Virüsü İklim Öncüleri

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

EKOSFER

Fridays For Future Türkiye

Greenpeace Akdeniz 

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal)

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL)

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)

Yeşil Düşünce Derneği

Youth for Climate Türkiye

Yuva Derneği

350.org


6 Kasım Küresel Eylem Günü

6 Kasım Küresel Eylem Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanından eylemciler sokakta, meydanlarda, şehirlerde ve köylerde iklim adaleti talep etmek için grevdeydi.

İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) devam ederken hükümetlerin verdiği iklim taahhütlerini yetersiz bulan milyonlar 6 Kasım Cumartesi günü dünyanın dört bir yanında sokaklarda toplandı.

Türkiye’de ise Küresel Eylem Günü için İstanbul, Muğla, Aydın, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Adana, İzmir, Ordu, Hatay, Mersin ve Düzce’de iklim aktivistleri bir araya geldi.

İstanbul’dan genç iklim aktivistleri, Kadıköy Müze Gazhane

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
November 7, 2021 6:03 am