Blog

İklim Bülteni – Ağustos 2022

Ağustos ayı gündeminden sana güzel haberler getirdik. İklim grevi hazırlıkları başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gençlerin İklim Acil Durumu kampanyasına change.org üzerinden destek mesajı yayınladı. Değişim Hikâyeleri serimizin yeni bölümünde çok değerli konuklar vardı.

Ama ne yazık ki gündemi bir de sel felaketleri vurdu. Başta İstanbul, Mudanya ve Bursa olmak üzere Marmara Bölgesi aşırı yağışlara teslim oldu, caddeleri sel götürdü, iş yerlerini su bastı. Sellere karşı “sadece tedbirli olun” demek ne yazık ki yeterli değil. 

Sel riski taşıyan bölgelerde can ve mal güvenliği için erken uyarı sistemleri kurulması için sen de imzala ve paylaş: chng.it/Wn9NjbRQ

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den Gençlere Change.org Üzerinden Destek Mesajı

Türkiye’de “İklim Acil Durum İlan Edilsin” talebiyle change.org/iklimacildurumu adresinde imza kampanyası başlatan genç iklim aktivistleri Tunç Soyer ile buluştu. Kampanyaları için toplanan 33 bini aşkın imzayı Tunç Soyer’e teslim eden gençler, taleplerini dile getirdi ve kampanyalarını anlattı. Gençlerin #Karbon0Dünya1 pankartını imzalayan Soyer, 2030’a kadar emisyonları %40 azaltma hedefinde olduklarını açıkladı. Görüşmenin ardından Tunç Soyer, change.org’da karar verici profili açtı. “Karbonsuz bir gelecek için gençlerin Karbon 0- Dünya 1 kampanyasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ben de destek veriyorum,” diyerek gençlerin kampanyasına yanıt verdi. 

Kampanyayı imzala, sen de destek ol: chng.it/vd9FfdQL

  • Çevre Mücadelesinde Dijital Kampanyacılık Eğitimlerimiz Devam Ediyor!

Sivil toplum örgütlerine yönelik düzenlediğimiz Çevre Mücadelesinde Dijital Kampanyacılık Eğitimlerimiz devam ediyor. 8 Eylül 20.00’da başlayacak ve 1.5  saat sürecek bu eğitimimizin bu seferki ana teması su ekosistemleri. Eğitimde bu konu özelindeki kampanyalar tüm yönleriyle ele alınacak, kampanyacılar deneyimlerini aktaracak. Son kayıt tarihi: 4 Eylül.

Eğitim kaydı ve diğer tüm detaylar ise burada!

  • Değişim Hikâyeleri’nin Üçüncüsünde Konumuz Orman Yangınlarıydı!

Görmek istedikleri değişim için Change.org’da harekete geçen kampanyacıların öykülerini dinleyeceğin, etki yaratan kampanyaları ve bu kampanyaları başlatanları daha yakından tanıma fırsatı bulacağın “Değişim Hikayeleri” Youtube serisi youtube.com/c/ChangeorgTürkiye adresinde! 

Serinin üçüncü yayınında Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yaban Hayat Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü ve Yangın Alarmı imza kampanyasını başlatan genç iklim aktivisti Baran Örnek ile birlikte orman yangını meselesini konuştuk. Orman yangınlarına yönelik spekülasyonları, alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını, yangın esnasında ve sonrasına yaban hayatı nasıl koruyacağımızı, yanmış alanlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini konuştuğumuz yayınımızı buradan izleyebilirsin.

  • 23 Eylül Küresel İklim Grevi’nde Beraber miyiz?

Gençler 25 Mart’ta  “#kârdeğilinsanlar” mesajlarını tekrar iletmek için bir kez daha sokaklarda olacak! Politikacılar, karar vericiler ve dünya liderlerinden iklim tazminatı ve adaletinin sağlanmasını talep edecekleri Küresel İklim Grevi’ne seni de bekliyorlar. Detaylar için sosyal medya kanallarımızı takipte kal!

  • Aşırı Sıcaklardan Nasıl Korunmalı?

İklim krizinin gündelik hayatımıza en büyük etkisi de aşırı sıcaklar. Aşırı yağışlardan sonra bu sefer de aşırı sıcaklar etkisini gösteriyor ve tüm bunlar sağlığımızı sandığımızdan daha fazla etkiliyor. Sıcak havalardan nasıl korunabileceğimize dair önerileri sevgili İhsan Canıtez’in çizimleriyle derledik.

Sıcak Hava ile Mücadele Birimleri Kurulsun kampanyasını sen de imzala ve paylaş: chng.it/Y4cmbVwD

  • Temiz Enerjiye Destek!

Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde değişiklik yapılan ve 11.08.2022  tarihinde yayınlanan yönetmelik (Madde 16 Fıkra 16) ile yenilenebilir enerji üretenler artık sadece tüketilen miktar kadarını satabilecek, gerisini devlet ücretsiz bir şekilde alacak, oysaki eski yönetmelik tüketilenden fazlasının devlete satılmasına izin veriyordu. Yönetmelik değişikliğinin (veya ilgili maddesinin) iptal edilmesini ve yenilenebilir enerji sektörünü destekleyen uygulamalara devam edilmesini talep eden kampanyayı sen de imzala: chng.it/wJM8jX76

25 Mart Küresel İklim Grevi’nde görüşmek üzere!

Change.org Türkiye İklim Ekibi

İklim krizi ile ilgili gelişmeleri ve kampanyaları Change.org İklim sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsin: Instagram   Twitter

Written by
tozcelik
August 31, 2022 8:31 am