Blog

Dünya Günü Kutlu Olsun 🌎

22 Nisan’da Dünya Günü’nü kutladık. 🌎

Ama ne yazık ki gezegenimiz Dünya çok da iyiye gitmiyor. Bilim insanları, Sanayi Devriminden bugüne gezegenin ortalama yüzey sıcaklığının 1,2 derece arttığını ve bu ısınmanın sebebinin insan faaliyetleri olduğunu söylüyor. Dünya genelinde 2021 yılı en sıcak 5. yıl, Türkiye’de ise en sıcak 4. yıl olarak kayıtlara geçti. Geçen sene Türkiye’de 1024 aşırı hava olayı meydana geldi ve tüm zamanların en çok aşırı hava olayı görülen yılı oldu. 7 coğrafi bölgenin altısında kuraklık görüldü. Yangın ve sel felaketleri arttı. Raporlara göre Türkiye, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi.

Yaşanabilir bir gelecek için sen de imzala: change.org/iklimacildurumu

Güzel Haber: Zeytinlikleri Yok Edecek Karar Şimdilik Durduruldu!

Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliği için “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildi! Mart’ta yapılan yönetmelik değişikliğini ardından 31 Mart’ta Muğla İkizköy’de şirket maden yapmak için zeytin ağaçlarını kesmiş, vatandaşların müdahalesi ile durdurulmuştu. 17 Nisan’da Milas Kent Konseyi’nin çağrısı ile düzenlenen miting sayesinde binlerce insan Milas sokaklarını ‘Zeytin için Adalet’ sloganları ile çınlattı. 

Güzel haber geldi! Hukuka aykırı olarak çıkarılan yönetmelik için çok sayıda kurum tarafından dava açılmıştı. Danıştay, zeytinlikleri yok edecek yönetmelik için ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verdi. Nihai kararın, yani yönetmeliğin iptalinin de bir an önce açıklanmasını istiyoruz.

Zeytinlerimiz güvende olana kadar hep bir ağızdan ‘Zeytin Hayattır’ demeye devam! İmzala, paylaş: https://change.org/zeytinhayattir

Birlikte Soralım: Türkiye Orman Yangınlarına Hazır mı?

Orman yangınları sezonu yaklaşıyor. 2021’de hepimizin canını yakan en önemli olay orman yangınları oldu. Orman yangınları iklim krizinin etkisiyle artık daha uzun sürüyor ve çok hızlı yayılıyor. 2021 yılında 170 bin hektar orman yangınları nedeniyle yok oldu. Ormanlardan elini çek çağrısında bulunan 50 sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanya adına bazı sivil toplum kuruluşları orman yangınları sezonu yaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulundu. Sen de kampanyaya destek ver ve aşağıdaki soruları birlikte soralım!

  • Yangın sezonuna hazırlık planı yapıldı mı? 
  • Yangınlara erken müdahale için gözetleme kuleleri hazırlığı var mı? 
  • Helikopter ve yangın uçakları yeterli sayıda mı? 
  • Yangınlara etkili müdahale için bütçe ve insan kaynağı oluşturuldu mu?
  • Yangınlar başladığında can kaybını azaltmak için tahliye planı oluşturuldu mu? 

Sen de bu soruları, Cimer’den dilekçe ileterek sorabilirsin, dilekçe örneği burada. 

Güzel Haber: Üniversitelerde Vegan Öğrencilerin Mücadelesi Yükseliyor

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’ndeki vegan öğrenciler beslenme hakları için mücadele ettiler ve kazandılar! Öğrencilerin yemekhanelerde vegan menü seçeneği olması için başlattıkları kampanyalar başarılı oldu. Şimdi bu mücadeleye İTÜ’lü vegan öğrenciler de katıldı. 

Hayvan sömürüsüne karşı duran, iklim krizi sebebiyle karbon ayak izini azaltmaya ve daha sağlıklı yaşamaya çalışan vegan öğrenci topluluklarının, okullarında isteyen herkesin vegan ve bitki temelli beslenebilmesi için vegan menü seçeneği talep ettiği kampanyaları derledik. Sen de bu kampanyaları inceleyebilir, senin okulun veye üniversitende vegan menü seçeneği olması için hemen bir kampanya başlatabilirsin!

Üniversitelerde Vegan Menü Seçeneği kampanyaları burada (change.org/VeganMenu)

Aydos Ormanı Betonlara Gömülmesin

İstanbul’da ve Türkiye’de çok az yerde kalan İstanbul çiğdemine, çok sayıda endemik bitki türüne, balıkçıllara, yenebilir mantar çeşitlerine ev sahipliği yapan Aydos Ormanı Millet Bahçesi yapılarak betonlara gömülmek isteniyor! Bu proje ile birlikte betonlaşma, ağaçların katledilmesi, ormanda yaşayan birçok hayvanın yok olması, balıkçılların evsiz kalması, piknik alanlarının artması ile ormanın çöplüğe dönmesi, yangınlara kapı açması karşılaşılacak riskler olarak görülüyor.

Sen de “Aydos Ormanı Millet Bahçesi olmasın, koruma ilanı edilsin!” diyorsan imzala: change.org/aydosormani

Change.org Türkiye İklim Ekibi

İklim krizi ile ilgili gelişme ve kampanyaları Change.org İklim sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsin:

Instagram     Twitter

Written by
Change.org Türkiye Ekibi
June 27, 2022 4:28 am